Samen energie besparen werkt

7 juni 2011

Samen energie besparen werkt

Veel mensen willen energie besparen, maar missen net dat zetje om echt aan de slag te gaan. Samen met anderen werken aan een concreet energiebesparingsdoel stimuleert en motiveert. De Natuur en Milieufederatie Drenthe ondersteunt groepen die in hun omgeving aan de slag willen met een energiebesparingsproject.

Steeds meer groepen vatten het idee om met elkaar aan de slag te gaan met energiebesparing. Het voordeel is dat dit soort projecten vaak kleinschalig en lokaal is. Ze staan dichter bij de mensen zelf. Samenwerking betekent dat mensen elkaar kunnen helpen bij het nemen van besparingsmaatregelen. Daarnaast kan voordeel worden behaald doordat materiaal ‘grootschalig’ wordt ingekocht.

Aan de slag in Assen
De gemeente Assen heeft ons ingeschakeld om in Amelterhout (Assen-Oost) aan de slag te gaan met energiebesparing. Een motivatie-enquête onder de inwoners laat zien dat veel huishoudens aan de slag willen met energiebesparing. Samen met het buurtteam, bestaande uit inwoners van Amelterhout, wordt nagedacht over de activiteiten die we gaan uitvoeren om de bewoners te ondersteunen. Het komend stookseizoen, vanaf oktober, kunnen de bewoners concreet aan de slag.

Aanpak Balinge heeft resultaat
Naast gemeenten nemen ook steeds meer bewonersgroepen het initiatief om in hun omgeving energie te besparen. Een bekend voorbeeld is te vinden in het Drentse dorp Balinge. Een groep inwoners is hier onder de naam ‘Duurzaam Balinge’ gestart met een zonneboilercampagne (foto). De campagne richtte zich op het ontzorgen van de inwoners van het dorp bij de aanschaf van een zonneboiler en het organiseren van een gezamenlijke inkoop om de kosten te verlagen. Half mei heeft gedeputeerde Tanja Klip de eerste vijf systemen onthuld en in werking gezet. De Natuur en Milieufederatie Drenthe heeft Balinge ondersteund in de uitvoering van de campagne.

Wie doet wat
Tijdens de uitvoering van onze projecten komen we steeds meer in contact met enthousiaste groepen die energie willen besparen. Dit kunnen bijvoorbeeld buurtbewoners, buurthuizen, sportclubs of scoutingverenigingen zijn. Gaat of bent u ook met anderen energie aan het besparen en wilt u dat wij meedenken of hebt u positieve ervaringen die u wilt delen? Laat het ons weten. Dit kan door een e-mail te sturen aan j.wolkorte@nmfdrenthe.nl of te bellen met 0592 311 150.