Ruim 400 mensen lopen warm voor natuur

21 februari 2011

Ruim 400 mensen lopen warm voor natuur

Ruim 400 mensen liepen deze zondag 20 februari warm voor natuur in Drenthe. De natuur is het waard om in te blijven investeren! Dit is de boodschap van de Drentse natuur- en milieuorganisaties aan dit kabinet. Zij wil 40 procent gaan bezuinigen op de budgetten voor natuurbeleid. Als de voorgestelde maatregelen doorgaan, zal dat betekenen dat de kwaliteit van veel natuurgebieden achteruit gaat.

Deze hele week stond in het teken van natuuracties. Niet alleen in Drenthe, maar overal in Nederland heeft men laten zien hart voor natuur te hebben.

Manifestatie Dwingelderveld
Ruim 100 mensen liepen vanaf een zestal locaties naar het Dwingelderveld. Hier verzamelden ruim 300 mensen zich bij het bezoekerscentrum. Het was een gezellige bijeenkomst bij het bezoekerscentrum Dwingelderveld. Wel was het goed koud. Maar des te lekkerder smaakte de warme appeldrank of een bakje snert. Er werd popcorn gebakken, marshmallows geroosterd, het warmloop spel gespeeld, Waggel Jan vertelde over zijn liefde voor natuur en Axel Wiewel droeg zijn natuurcolumns voor. Gedeputeerde Rein Munniksma deed de aftrap, zijn verslag is hieronder te lezen in het blog.

Ook waren nagenoeg alle politieke partijen aanwezig. Zij vroegen op eigen wijze aandacht voor natuur. Zo speelde de SP muziek in het bezoekerscentrum en overhandige Groen Links een bord aan de natuur- en milieuorganisaties met de tekst ‘Ons Hart heb je’.

Ook op andere locaties in Drenthe liep men warm voor natuur, onder andere in Assen Oost met bijna 40 mensen, in Eelde met 21 mensen en in Zuidlaren met 30 mensen.

Gevolg van de bezuinigingen
Er is geen geld meer om het netwerk van natuurgebieden af te maken. Ook kunnen noodzakelijke maatregelen, bijvoorbeeld om verdroging van natuur tegen te gaan, niet worden uitgevoerd. Zelfs voor het beheer van bestaande natuurgebieden is er mogelijk niet meer voldoende geld. Dat kan ertoe leiden dat planten- en diersoorten verdwijnen en terreinen veel minder toegankelijk worden voor bezoekers.Tijdens de natuurestafette deze week zijn deze problemen duidelijk boven tafel gekomen en besproken door de verschillende politieke partijen, belanghebbenden en betrokkenen. De boodschap was duidelijk: laten we samen kijken wat wel kan. De natuur is het zeker waard om in te blijven investeren!

Teken voor natuur!
Er zijn al meer dan 1000 handtekeningen geplaatst op de website en op de kingsize ansichtkaart. Deze bieden de natuur- en milieuorganisaties 10 maart aan de Provinciale Staten aan met de oproep te blijven investeren in natuur. Ook de tientallen kleurplaten die we van kinderen hebben gekregen, voegen we hierbij. Heeft u uw handtekening nog niet gezet? Plaats deze dan snel >>

Meer weten?
U kunt hier de verslagen lezen van de Natuurestafette en de foto’s en filmpjes bekijken.