Record aantal bezoekers Drentse Nacht van de Nacht

31 oktober 2011

Record aantal bezoekers Drentse Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht in Drenthe heeft dit jaar ruim 1.350 bezoekers getrokken. In totaal waren er 23 activiteiten, verspreid over Drenthe. Het aantal bezoekers lag weer hoger dan vorig jaar, toen het aantal al steeg naar 1.165. Topattractie was de boswandeling in Meppel, waar 325 mensen genoten van het donkere, maar glibberige Meppelerbos en een mime-voorstelling van het Theater van de Droom. Ook de verrassingstocht door het Faliebergbos in Zuidwolde trok veel bezoekers: 151.

Hopen op sterren
Dankzij de plots toch nog heldere hemel was ook het sterrenkijken een succes. In Gasteren genoten 65 bezoekers van Jupiter en zijn manen, de Ringnevel in de Lier (planetaire nevel), een aantal fraaie dubbelsterren, mooi heldere open sterrenhopen (Pleiaden en het dubbelcluster in Perseus) en het Andromedastelsel et cetera.

Natuurkunst in het donker
In Schoonoord volgden de ruim 65 deelnemers de met lampjes en een enkele vuurkorf spaarzaam aangelichte paden, onder een heldere sterrenhemel. Hierbij waren de contouren van de kunstwerken van de Natuurkunstroute te bewonderen. Er werd gewandeld op eigen gelegenheid in kleine, stille groepjes. In het bos droegen een viertal dichters gedichten voor over het thema duisternis. De wandelaars waren na afloop heel enthousiast! “Volgend jaar komen we weer!”

Altijd donker
Met de Nacht van de Nacht vragen De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu aandacht voor de schoonheid en het belang van donkere nachten. En het blijft niet bij één nacht. Steeds meer bedrijven en gemeenten nemen structurele maatregelen om onnodige en hinderlijke verlichting tegen te gaan. Onlangs werd een fietspad bij Zuidlaren nog voorzien van ‘handbediening’ om alleen als het moet het pad te laten oplichten en werden bij de Europaweg-Oost in Assen de lantaarnpalen verwijderd.