Programma Lokale Energie Drenthe: we zijn los!

15 september 2021

Programma Lokale Energie Drenthe: we zijn los!

Het Programma Lokale Energie Drenthe (PLED) is gestart. Dit samenwerkingsverband van de Natuur en Milieufederatie Drenthe, de Drentse KEI en de provincie Drenthe, biedt ondersteuning aan lokale energie initiatieven. Wat houdt dat concreet in? Het PLED organiseert kennisbijeenkomsten, biedt hulp bij ledenwerving of communicatie, en ondersteunt bij het opzetten en uitvoeren van projectplannen rondom energietransitie. Of het nu gaat om het opzetten van besparingsprojecten of een businessmodel, het organiseren van een informatieavond of het oprichten van een energie coöperatie: bij het PLED kan je terecht voor ondersteuning en advies!

Het PLED-team bestaat uit medewerkers van de Natuur en Milieufederatie Drenthe en van de KEI. Vanuit de Natuur en Milieufederatie Drenthe helpen we bij het opstarten van lokale initiatieven, bij besparingsprojecten en bij het opstellen van wijk- en dorpsplannen. De KEI biedt advies en helpt bij het oprichten van nieuwe energie coöperaties en -trajecten. Christiaan Teule (c.teule@nmfdrenthe.nl) is contactpersoon binnen de NMFD en Margreet Schuiling (margreet@drentsekei.nl) binnen de KEI. Zij worden versterkt door Janneke Timmerman, Gerard Offringa en Erik Postema. Een schat van ervaring en een groot netwerk, waar alle initiatieven gebruik van kunnen maken.

Startactiviteiten

Elk initiatief heeft andere behoeften: de ene doet liever alles zelf, terwijl de andere meer hulp kan gebruiken. Om dit in kaart te brengen, hebben we een behoeftepeiling gedaan bij alle (bij ons bekende) 60 lokale initiatieven die zich bezig houden met energietransitie. De uitkomsten van dit onderzoek bespreken we met elk initiatief, om zo te bepalen hoe we hen het beste kunnen helpen.

Daarnaast starten we met kennissessies. De eerstvolgende vindt plaats op 30 september. Samen met de provincie organiseren we informatiesessies voor ambtenaren. Daarnaast gaan we samen met EC Westerveld aan de slag met een seminar over lokaal groen gasproductie. Wordt vervolgd dus!

Interesse?

Wil je zelf aan de slag met een dorpsproject op het gebied van energie? Of wil je graag een bijeenkomst bijwonen? Neem dan gerust contact met ons op!

PLED-team

We stellen het PLED-team graag even aan je voor:

 • Christiaan Teule
  “Sinds 2002 werk ik bij de Natuur en Milieufederatie als Ontwikkelaar Energieneutraal Drenthe. Ik werk samen met lokale energie initiatieven en gemeenten aan het vormgeven van de lokale energietransitie. Ik bied ondersteuning bij het starten van nieuwe projecten, maar adviseer ook bestaande lokale energie initiatieven. Zo help ik bij het opstellen van dorpsvisies en het ontwikkelen van besparingsplannen.”
 • Janneke Timmerman
  “In september ben ik gestart als aanjager lokale energietransitie bij de Natuur- en Milieufederatie Drenthe. Vanuit mijn eerdere energiewerk bij gemeente De Wolden ken ik het reilen en zeilen van gemeenten en de processen rond lokale energie initiatieven goed. Ik help bij het opstarten van nieuwe initiatieven en heb een belangrijke rol in de communicatie met gemeenten.”
 • Margreet Schuiling
  “Ik ben in juli gestart bij de Drentse KEI als initiatievenbegeleider/coöperatieve ontwikkelaar. Mijn ervaring deed ik op bij een bedrijven coöperatie in Utrecht. Binnen het PLED ondersteun ik initiatieven om deze om te vormen tot lokale energie coöperaties. Daarnaast voer ik diverse ondersteunende taken uit.”
 • Gerard Offringa
  “Naast mijn werkzaamheden bij Bronnen VanOns en mijn vrijwilligerswerk voor de energie coöperatie Noordseveld, ben ik onlangs gestart als coöperatieve ontwikkelaar voor de KEI. Twee dagen in de week ondersteun ik coöperaties met het realiseren van zogenoemde ‘opwekprojecten’. Daar ligt binnen het PLED dan ook mijn kennis en specialisme.”
 • Erik Postema
  “Als voorzitter Energiecoöperatie duurzaam Assen ken ik het werkveld goed. Ik heb onder andere ervaring met Postcoderoosprojecten. Ik ben een gedreven adviseur die bedrijven en huishoudens graag helpt. Mijn technische kennis komt daarnaast goed van pas binnen het PLED-team.”