Ook toe aan eerlijke landbouw? Waar je zelf inspraak hebt in duurzaam geteelde producten?

22 augustus 2018

Ook toe aan eerlijke landbouw? Waar je zelf inspraak hebt in duurzaam geteelde producten?

Word lid van de coöperatie Herenboeren Assen! Kom naar de informatieavond op 26 september in het Duurzaamheidscentrum in Assen (Bosrand 2 | 19:30 uur).

Een Herenboerderij is een duurzaam opererend, kleinschalig coöperatief gemengd bedrijf. Het is ongeveer 20 hectare groot en brengt voedsel voort voor 200 gezinnen. De Herenboerderij wordt dagelijks gerund door een boer (m/v). Hij werkt voor de leden van de coöperatie en wordt ook door hen betaald.
Het bedrag dat nodig is voor het opstarten van een Herenboerderij is gemiddeld € 400.000,-. Dit wordt bijeengebracht door de leden op het moment dat ze instappen. Elk huishouden betaalt eenmalig € 2.000,- (een éénpersoonshuishouden € 1.000,- en de mogelijkheid bestaat  om in termijnen te betalen). Met dat geld kan de locatie worden ontwikkeld. Het andere deel van het kostenplaatje zijn (jaarlijks) terugkerende exploitatiekosten.
Wat een Herenboerderij levert, is na water waarschijnlijk het meest waardevolle dat je je als mens maar kunt wensen: gezond, smakelijk voedsel en een goed gevoel. De winst zit hem dan ook in het systeem dat leden met elkaar in stand houden en laten groeien.

Meedoen?

Op dit moment zijn de initiatiefnemers (Hans en Anita Marskamp uit Assen) op zoek naar mensen die mee willen doen en Herenboer willen worden. Om de coöperatie op te starten hebben ze 150 leden nodig. En ze hebben iemand nodig die het project op het land zelf gaat runnen. Een boer dus. De leden zouden hem of haar vervolgens – als het uitkomt –  kunnen helpen met allerlei zaken zoals het voeren van dieren, het poten van aardappels, het planten van groente of het oogsten van fruit. Op die manier wordt het écht iets van jezelf. Maar meewerken is niet verplicht. Daarvoor ben je Herenboer.

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op: www.herenboeren.nl of kom naar de informatieavond op 26 september in het Duurzaamheidscentrum in het Asserbos (aanvang 19.30 uur).

Download hier de flyer van de informatieavond (pdf).

Voor vragen kan je mailen naar countrysmile@planet.nl.