Onkruidvrije tuin zonder gif

7 juni 2016

Onkruidvrije tuin zonder gif

Er zijn allerlei chemische middelen in de handel om uw tuin vrij van onkruid te houden. Een vreemde zaak, want het gebruik van deze middelen brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee en draagt het bij aan watervervuiling. Bovendien is een onkruidvrije tuin ook goed mogelijk zonder gif!

Vooral voor de bestrijding van mos en onkruid in het gazon zijn allerlei chemische middelen te koop. Nergens voor nodig, want voor een mooi gezond gazon heeft u geen gif nodig.

Een mooi gazon begint bij het kiezen van een geschikte plaats. Gras houdt van zon en op schaduwrijke plekken zal steeds opnieuw mos groeien. In de schaduw kunt u dus beter kiezen voor de aanplant van bodembedekkende schaduwplanten, zoals maagdenpalm of kruipend zenegroen. Bodembedekkers zijn plantjes die laag bij de grond groeien en heel dicht op elkaar staan, zodat er weinig ruimte is voor onkruid. Er zijn allerlei verschillende bodembedekkers voor zonnige en schaduwrijke plaatsen. Ook in de border is onkruid te voorkomen door tussen de andere planten en struiken bodembedekkers te planten.

Verder helpt het om het gazon niet te kort te maaien. Door iets langer af te maaien, wordt het gras vitaler en kan het beter concurreren met mos. Als er toch mos in uw gazon zit, kunt u dat verwijderen door het gras te harken of te verticuteren.

Een andere methode om ongewenste plantengroei in de tuin tegen te gaan is mulchen. Daarbij bedekt u de open grond tussen planten met een laag van organisch materiaal, bijvoorbeeld met houtsnippers. Dit onderdrukt de onkruidgroei.

Onkruid verwijderen kan beter door het onkruid te wieden dan door te schoffelen. Schoffelen zorgt alleen maar voor meer werk, omdat u een goed kiembed creëert voor onkruidzaden. Bij wieden trekt u het onkruid er met wortel en al uit. Voor diep wortelende onkruiden kunt u een onkruidsteker gebruiken.

Niet elk onkruid is per se een probleem. Vindt u bloeiende dovenetel of hondsdraf mooi? Dan kunt u dat ook gewoon laten staan!

 

De Natuur en Milieufederatie Drenthe maakt zich sterk voor verbetering van de waterkwaliteit in Drenthe. Wij vragen aandacht voor een vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Vervuild water vormt een bedreiging voor onze drinkwatervoorziening en voor de natuur. Kijk voor meer informatie en tips op www.nmfdrenthe.nl/gifvrijetuin.