Onkruidcoach gaat met gasbrander, cacaodoppen en tips onkruid te lijf

6 juni 2016

Onkruidcoach gaat met gasbrander, cacaodoppen en tips onkruid te lijf

Rijdend op haar bakfiets en gewapend met gasbrander, bezem, bodembedekkers en cacaodoppen ging onkruidcoach Maik van Lommel zaterdag in Assen-Oost de strijd aan met chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. Dit deed zij in het kader van de actie ‘gifvrij tuinieren’ van de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

(Een interview uit het Dagblad van het Noorden)

“Ik ben er zeker wat wijzer van geworden’’, zegt Harda Bosma opgetogen. Ze heeft net met onkruidcoach Maik van Lommel een rondje door haar tuin gemaakt. Van Lommel geeft tips en steekt ook de handen uit de mouwen om te laten zien hoe je zonder bestrijdingsmiddelen toch een (zo goed als) onkruidvrije tuin kunt krijgen. ,”Deze gasbrander hoeft niet voluit te branden. Kost veel te veel gas. Even ‘koken’ is voldoende. Koken, niet verkolen’’, lacht Van Lommel.

Zevenblad, ook wel hanenpoot, laat zich niet zomaar wegjagen. Hoeft ook niet, vertelt Van Lommel. ,”Waarom niet gewoon de blaadjes plukken. Die kun je namelijk eten. Je kunt er bijvoorbeeld pesto van maken. Dan hou je de groei van de plant binnen de perken en heb je er zelf ook iets aan. Wil je je tuin vrij hebben van Zevenblad, dan moet echt de hele tuin over de kop. Die wortels zitten overal.’’

Van Lommel: “Een middel als round-up is rotspul en ook nog eens overbodig. Er zijn zoveel andere manier om onkruid te weren.” Lees verder.

Meer weten over de actie ‘gifvrij tuinieren’? Kijk op www.nmfdrenthe.nl/gifvrijetuin.