Milieuvriendelijke plaagbestrijding in uw siertuin

14 juni 2016

Milieuvriendelijke plaagbestrijding in uw siertuin

Er zijn allerlei chemische middelen te koop voor de bestrijding van bladluizen, slakken en andere beestjes in de tuin. Maar plaagbestrijding in de tuin is ook goed mogelijk zonder het gebruik van gif. Dat is niet alleen beter voor de waterkwaliteit in Drenthe, chemische middelen kunnen ook giftig zijn voor (huis)dieren en nuttige insecten.

Beestjes horen bij de natuur en dus ook een beetje bij uw tuin. Maar het is vervelend wanneer beestjes uw mooie planten aanvreten. Gelukkig zijn er allerlei milieuvriendelijke methoden om ongewenste beestjes in de tuin te bestrijden. Zo kunt u uw tuin aantrekkelijk maken voor de natuurlijke vijanden van plaagbeestjes of u kunt de beestjes met huismiddeltjes op afstand houden.

Bestrijding van luizen
Lieveheersbeestjes, spinnen en oorwormen zijn de natuurlijke vijanden van luizen. Zij houden van rommelige hoekjes met organisch materiaal waarin zij kunnen schuilen en jagen. Maak dus een takkenhoopje of laat wat langere kruiden staan.

Luizen op een rozenstruik kunt u voorkomen door er lavendel onder te plaatsen. Toch last van luizen? Meng dan een liter water, een eetlepel vloeibare groene zeep en een eetlepel spiritus door elkaar en verstuif het mengsel met een plantenspuit over de luizen.

Bestrijding van slakken
Voorkom dat slakken uw tuin opzoeken door planten te kiezen die goed bestand zijn tegen slakken. Voorbeelden zijn akelei, goudsbloem, anjer, geranium, viooltjes en varens. Ook Oost-Indische kers en kruiden als salie, tijm en knoflook houden slakken op een afstand.

Verder lusten egels, vogels en spitsmuizen graag slakken. Lok deze natuurlijke vijanden naar uw tuin door ze een schuilplaats te bieden onder struiken of stapels takken of nestkastjes te plaatsen.

Planten die snel aangevreten worden door slakken, kunt u beschermen door er een barrière omheen te leggen van kale, droge grond, koffiedik, cacaodoppen of fijngemaakte eierschalen. Knoflook is giftig voor slakken; ze zullen planten mijden als ze bespoten zijn met knoflookextract. Dit kunt u zelf maken door een knoflookbol in stukken te snijden, er één liter heet water over te gieten en dit een dag te laten trekken. Toch slakken in uw tuin? Vang dan slakken door het ingraven van een glazen potje met bier.

 

De Natuur en Milieufederatie Drenthe maakt zich sterk voor verbetering van de waterkwaliteit in Drenthe. Wij vragen aandacht voor een vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Vervuild water vormt een bedreiging voor onze drinkwatervoorziening en voor de natuur. Kijk voor meer informatie en tips op www.nmfdrenthe.nl/gifvrijetuin.