Landschapsverhalen

31 augustus 2011

Landschapsverhalen

Landschapsverhalen is een initiatief van de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Stichting Het Drentse Landschap en de provincie Drenthe. We onthullen de verhalen van het Drentse landschap en maken ze op een nieuwe en uitnodigende wijze toegankelijk en leesbaar.

Op vrijdag 9 september opent gedeputeerde Rein Munniksma de landschapsverhalenroute Ruinerwold. Deze wandelroute vertelt het verhaal van het landschap in de omgeving van Ruinerwold. Ook voor de omgeving van Gees-Meppen en Gasselternijveen zijn samen met bewoners landschapsverhalenroutes gemaakt.

Band
Mensen raken steeds meer vervreemd van het landschap. Hoewel we leven, wonen en werken in het landschap, zijn veel mensen nauwelijks meer op de hoogte van de historie en de ontstaansgeschiedenis. Met dit initiatief willen we mensen, aan de hand van verhalen, weer een band met het landschap geven.

Drie gebieden
We hebben in drie gebieden – de omgeving van Gees-Meppen, van Gasselternijveen en van Ruinerwold – samen met lokale groepen en inwoners een wandel- of fietsroute uitgezet met de bijbehorende landschapsverhalen. Fietsers en wandelaars komen via video’s, foto’s, geluidsfragmenten en teksten meer te weten over de ontstaansgeschiedenis, historie en veranderingen in het landschap.

Smartphone
De drie routes van de landschapsverhalen zijn vanaf  9 september 2011 te bekijken en te downloaden vanaf www.nmfdrenthe.nl/landschapsverhalen. Vanaf het voorjaar van 2012 kunt u de routes ook bewandelen met een smartphone; via een speciale app worden ze dan beschikbaar gemaakt.

Landschapsproeverij
De landschapsverhalen worden op 11 september op verbeeldende wijze gepresenteerd tijdens de Drentse landschapsproeverij op het terrein van vakantiepark Diana Heide. Daar kunnen bezoekers zich met al hun zintuigen onder laten dompelen in het Drentse landschap.

Meer informatie

Contactpersoon
Judith van den Berg (j.vd.berg@nmfdrenthe.nl)