Koplopers Assen delen actieplannen

1 april 2019

Koplopers Assen delen actieplannen

Donderdag 28 maart kwamen wij samen met de andere deelnemers aan het Koploperproject duurzaam ondernemen bijeen bij Ultraware. Dit pand van Koploper Serge de Mul is een prachtig voorbeeld van hoe je een bestaand pand duurzaam kunt renoveren. Zeker voor ons eigen monumentale kantoorgebouw in Assen erg interessant. Op een hele pragmatische manier heeft Serge allerlei slimme oplossingen toegepast, zoals het automatisch uitschakelen van verlichting en apparatuur en CO2-gestuurde ventilatie. De restwarmte uit de afvoerlucht wordt optimaal hergebruikt. Met de opgedane ervaring worden nu allerlei slimme domotica-oplossingen ontwikkeld.

Ons huiswerk voor deze bijeenkomst: een praktisch actieplan opstellen om onze eigen milieuzorg nog beter te doen. De plannen naast elkaar leggen en ideeën uitwisselen helpt enorm en heeft bij ons en andere deelnemers weer tot nieuwe, praktische acties geleid. Bijvoorbeeld op gebied van energiebesparing, zonnepanelen, afvalreductie en vitaliteitsbeleid.

Er beginnen al mooie samenwerkingen te ontstaan. Zo ontdekte één van de deelnemers dat het Duurzaamheidscentrum in Assen (in beheer van mede-Koploper Stichting Phusis) catering kan verzorgen met regionale producten en de inzet van mensen met een beperking. Ook zijn wij, net als een aantal andere deelnemers, geïnteresseerd in de domotica-oplossingen die Ultraware ontwikkelt.

Voor de volgende stap zijn wij samen met alle andere deelnemers aan het werk gezet om onze communicatie over eigen duurzaamheid tegen het licht te houden. Voor veel MKB’ers geldt dat ‘gewoon doen’ voorop staat en dat communicatie over de plannen er wel eens bij in schiet. Ook wij kunnen dat nog beter doen.

Meer over het Koploperproject vind je hier.

Lijkt het je leuk om ook op deze manier aan de gang te gaan met het verduurzamen van je bedrijf? Op korte termijn gaat alweer een derde groep Koplopers in Assen van start. Er zijn nog een paar plekken vrij. Geïnteresseerde bedrijven en organisaties kunnen zich hier aanmelden.