NMF Drenthe Samen voor een mooi en duurzaam Drenthe.
Menu
Koplopers Assen delen actieplannen

Koplopers Assen delen actieplannen

Donderdag 28 maart kwamen wij samen met de andere deelnemers aan het Koploperproject duurzaam ondernemen bijeen bij Ultraware. Dit pand van Koploper Serge de Mul is een prachtig voorbeeld van hoe je een bestaand pand duurzaam kunt renoveren. Zeker voor ons monumentale pand in Assen erg interessant. Op een hele pragmatische manier heeft Serge allerlei slimme oplossingen toegepast, zoals het automatisch uitschakelen van verlichting en apparatuur en CO2-gestuurde ventilatie. De restwarmte uit de afvoerlucht wordt optimaal hergebruikt. Met de opgedane ervaring worden nu allerlei slimme domotica-oplossingen ontwikkeld.

Iedereen had voor deze bijeenkomst Koplopers een praktisch actieplan opgesteld, de DuOn-Agenda. Deze agenda’s hebben we naast elkaar gelegd en ideeën uitgewisseld. Bijvoorbeeld over praktische acties zoals energiebesparing, zonnepanelen, afvalreductie en vitaliteitsbeleid.

We praatten ook over hoe je duurzaam ondernemen goed in je organisatie kunt borgen. De DuOn-Agenda is daar een mooie tool voor. Door deze op het reguliere overleg te zetten, zorg je voor een permanent verbeterproces. Het helpt ook om meerdere verantwoordelijke medewerkers aan te wijzen en medewerkers actief te betrekken.

Er beginnen ook al mooie samenwerkingen te ontstaan. Zo ontdekte één van de deelnemers dat het Duurzaamheidscentrum in Assen (in beheer van mede-Koploper Stichting Phusis) catering kan verzorgen met regionale producten en de inzet van mensen met een beperking. Ook zijn wij, net als een aantal andere deelnemers, geïnteresseerd in de domotica-oplossingen die Ultraware ontwikkelt.

Tenslotte gaf Jaap de Vries van DZyzzion een korte inleiding over MVO-communicatie. Dat is vooral bij het MKB nog wel eens een ondergeschoven kindje. Ze doen van alles, maar gunnen zichzelf vaak geen tijd voor het goede verhaal naar buiten. Jaap heeft ons naar huis gestuurd met een huiswerkopdracht om dit verhaal goed neer te zetten.

Meer over het Koploperproject vind je hier.

Op korte termijn gaat alweer een derde groep Koplopers in Assen van start. Er zijn nog een paar plekken vrij. Geïnteresseerde bedrijven en organisaties kunnen zich hier aanmelden.

Emile SuringarLinkedin profiel van Emile Suringar
Ontwikkelaar Circulaire Economie
Telefoonnummer: 0592-311150
e.suringar@nmfdrenthe.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Provincie Drenthe
Nationale Postcode Loterij
CBF