Kookpot Eiwittenstoofpot voor de zorg

12 april 2017

Kookpot Eiwittenstoofpot voor de zorg

Hoe kunnen plantaardige eiwitten, bij voorkeur lokaal geteeld, bijdragen aan het voorkomen van eiwitten tekort bij de snel groeiende groep oudere zorgbehoevenden in Noord-Nederland? Hoe kan dit bijdragen aan een gezonde verduurzaming van de Noord-Nederlandse economie? Welke kansen biedt dit voor lokale ondernemers in de voedselketen? Tijdens de bijeenkomsten van de ‘Kookpot Eiwittenstoofpot voor de zorg’ willen we aan de slag met deze vraagstukken en toewerken naar een Business Case.

Samen met geïnteresseerde zorginstellingen en andere partijen in Noord-Nederland gaan we de “Kookpot Eiwittenstoofpot voor de zorg” ontwikkelen. Een kookpot waarin we samen kijken waar er behoefte is aan nieuwe eiwitrijke voedselproducten, in de juiste verhouding van plantaardige en dierlijke oorsprong en waarin we samen met producenten en afnemers kijken welke nieuwe producten daarin zouden kunnen voorzien. Bij voorkeur producten met daarin verwerkt lokaal geteelde eiwitten. De kookpot biedt een interessante experimenteerruimte. Dit biedt kansen voor lokale ondernemers, duurzaamheid en gezondheid.

Terwijl veel Nederlanders te veel eiwitten consumeren, zijn het zorgbehoevende ouderen die juist te weinig eiwitten binnenkrijgen. Verminderde eetlust, gecombineerd met minder activiteit zorgt ervoor dat spiermassa in snel tempo afneemt. Hiervan is bekend dat dit een belangrijke oorzaak is van algemene algehele achteruitgang. Juist in de Noordelijke provincies zal de vergrijzing de komende jaren bovengemiddeld toenemen. Preventieve zorg, met een focus op een levensstijl met beweging en veel eiwit, biedt perspectief voor de lokale (oudere) bevolking én ondernemers.

Programma
Onder begeleiding van Jeroen Willemsen en met inhoudelijke bijdrage van o.a. Marjanne Prins organiseren we een tweetal sessies.

    Jeroen Willemsen – foodinnovator en expert eiwittransitie
Sinds 1997 is Jeroen betrokken bij vernieuwing in de levensmiddelensector. Bij Wageningen-UR en Top b.v. hielp hij multinationals en MKB’ers bij het vertalen van uitvinding naar impact. Als medeoprichter en commercieel directeur van Ojah b.v. bewandelde hij zelf deze weg. Met ervaring in de onderzoekswereld én als ondernemer weet hij wat er komt kijken bij het creëren van impact in de voedingsbranche. Ook ontwikkelde hij zich tot expert op het gebied van de eiwittransitie. Kijk ook op zijn website Food for Impact. 
    Marjanne Prins – expert op het gebied van eiwitten en ouder worden
Marjanne Prins is de oprichter en tevens CEO van OrgaNext Life Science. Marjanne is diëtiste en heeft 25 jaar ervaring in de farmaceutische industrie. Onder andere heeft zij de wereldwijde marktintroductie geleid van de twee grootste producten van voormalig werkgever Organon. Haar passie is het vertalen van de meest recente wetenschappelijke inzichten over voeding in slimme, gezonde en lekkere producten met hoogwaardige natuurlijke ingrediënten. Kijk ook op haar website Bonduo. 

 

Startbijeenkomst
Datum: vrijdag 19 mei
Locatie: De Drentse Zaak in Assen
Tijdstip: 13.00 – 17.00 uur
Adres: Beilerstraat 24 in Assen
  Ontwerpsessie
Datum: vrijdag 2 juni
Locatie: Duurzaamheidscentrum in Assen
Tijdstip: 13.00 – 17.00 uur
Adres: Bosrand 2 in Assen

 

 

 Voor vragen kan je terecht bij Judith Boekel van de Natuur en Milieufederatie Drenthe (j.boekel@nmfdrenthe.nl). Er is voor de bijeenkomsten ruimte voor maximaal 20 deelnemers.

 

Meet & Eats
De Natuur en Milieufederatie van Drenthe en Groningen zijn in het najaar van 2016 gestart met een serie bijeenkomsten, genaamd de Meet & Eats. Deze bijeenkomsten zijn gericht op de versnelling van de verduurzaming van ons voedselsysteem, oftewel op voedseltransitie. Hiertoe zijn 3 hoofdthema’s behandeld: lokale ketens, plantaardige eiwitten en voedselverspilling. Uit deze bijeenkomsten is een aantal dillema’s of vragen gekomen, waaraan nu verder wordt gewerkt. Op het gebied van lokale ketens en eiwitten is dit vertaald in de Kookpot Eiwittenstoofpot.