

Zoeken
23 mei 2018
Het programma Jong Leren Eten organiseert komende donderdag 7 juni het MoestuinFestival. Jong Leren Eten is een initiatief van het ministerie van LNV en VWS (met op de achtergrond OCW) en is erop gericht om kinderen (0-18 jaar) meer structureel in aanraking te laten komen met informatie en activiteiten over voedsel. Met als uiteindelijk doel dat kinderen leren om gezonde én duurzame keuzes te maken.
Waar: de Pionier – Suikerterrein ( Energieweg 10, Groningen)
Wanneer: donderdag 7 juni 2018
Hoe laat: start 10:00 uur en eindigt 15:00 uur
Voor wie: speciaal voor medewerkers in het Basisonderwijs en de Kinderopvang uit de provincies Groningen, Drenthe en Friesland.
Door wie: GGD Groningen, Drenthe en Friesland en IVN Noord vanuit het landelijke programma Jong Leren Eten
Kosten: geen!
PROGRAMMA
Opening: Liedewij Loorbach verzorgt de opening!
Liedewij is freelance journalist, gespecialiseerd in duurzaamheid. Ze is tevens mede-eigenaar van Sprinklr, de duurzame online plantenwinkel die zoveel mogelijk mensen aan de gifvrije planten wil krijgen en steden wil vergroenen. Ze is ook nog het gezicht van het educatieve moestuinvlogs in samenwerking met IVN, Moestuinier-mee, te volgen op YouTube! Haar lievelingsplant is DE TUINBOON!. ‘Die gaat als een van de eerste de grond in en komt er haast als een van de eerste weer uit, hij groeit heel stoer en heeft supertoffe bladeren. En ik vind tuinbonen heerlijk!’ Liedewij is gefascineerd door initiatieven die de wereld een beetje beter en vrolijker maken. Laat je inspireren om te gaan moestuinieren met kinderen!
Smakelijke Moestuin
Workshop voor de kinderopvang
Wil je weten hoe je peuterproef kunt moestuinieren? Bij deze workshop krijg je tips en trucs over groentes zaaien, oogsten en eten met peuters. Het programma Smakelijke Moestuinen zit vol leuke activiteiten om peuters en hun verzorgers spelenderwijs bekend te maken met de groei, smaak en voedingswaarde van groentes.
De Kweektuin van het onderwijs
Workshop voor de kinderopvang en het basisonderwijs
“In een tuin zit aarde en in aarde groeien planten”. En daar is het vaak ook wel mee gezegd. Helaas. Maar er gaat een wereld van onderwijskansen schuil onder die grond! En daarvoor hoeft de leerkracht al lang geen doorgewinterde moestuinier meer te zijn. Al na de aanleg van een tuintje schieten de kansen als champignons uit de grond en dient de ene na de andere lesactiviteit zich aan. De moestuin is de kweekvijver voor vakoverstijgend onderwijs!
Smaaklessen en Smaakmissies
Workshop voor het basisonderwijs
Proeven, ruiken, horen, voelen en kijken: met al je zintuigen! Je ervaart zelf wat Smaaklessen is. Kennis en ervaring op doen over eten én gezond en duurzaam kiezen. Tevens gaan we in op de Smaakmissies o.a. De tuinvrouw heeft hulp nodig! (een Smaakmissie voor groep 1 t/m 4)
Moestuinieren doe het samen
Workshop voor de kinderopvang en het basisonderwijs
Zelf groente verbouwen is helemaal terug. Is een eigen moestuin op jullie locatie teveel? Begin samen met anderen een moestuin! We zetten voorbeelden, tips en ervaringen voor je op een rij. Laat je inspireren door best-practices uit het Noorden.
Moestuinoogst, spread the greens!
Workshop voor de kinderopvang en het basisonderwijs
De groenten zijn klaar om te oogsten, wat nu? Uiteraard ga je de groente proeven! Puur natuur zijn groenten al ontzettend lekker! Maar wat zou je er verder nog mee kunnen doen? En welke ingrediënten en keukengerei heb je daarvoor nodig? We gaan samen groente spreads maken met de oogst uit de moestuin!
Makkelijke Moestuintjes. Leerzaam, leuk en lekker!
Workshop voor het basisonderwijs
Hoe begin je een eigen moestuin? We gaan zelf zaaien en planten, en aan de slag met een zaaikalender. Je krijgt tips over wat planten nodig hebben, en wat te doen als het misgaat. En dan is het tijd voor een goede oogst!
Kans maken op een Moestuinpakket? Meld je snel aan voor het MoestuinFestival !
De eerst 15 deelnemers per provincie ontvangen een mooie Moestuinpakket op 7 juni 2018.