Kom naar de 7e Nacht van de Nacht

26 september 2011

Kom naar de 7e Nacht van de Nacht

Tijdens een excursie op zoek naar uilen, wandelen door de toppen van de bomen van een donker bos of door een telescoop kijken naar de manen van Jupiter. Een greep uit de activiteiten om samen te genieten van het donker. Voor de zevende keer organiseren we de Nacht van de Nacht om aandacht te vragen voor duisternis. Dit jaar op zaterdag 29 oktober. Houdt u van een donkere nacht en wilt u ook iets organiseren? Meld uw activiteit dan bij ons.

Inventarisatie lichthinder
In aanloop naar de Nacht van de Nacht inventariseren we dit jaar in heel Nederland de lichthinder. Op maandag 3 oktober wordt het officiële startsein gegeven voor deze inventarisatie. Tijdens een nachtelijke tocht per boot over het wad, wordt in kaart gebracht welke lichtbronnen overlast veroorzaken. Tot en met zondag 23 oktober kan iedereen hinderlijke lichtbronnen op kaart zetten. Meldingen kunt u doen op via de website van de Nacht van de Nacht (zie onder meer informatie). Hier zijn de eerste Drentse meldingen ook al te zien.

Voorbeelden van lichthinder zijn:

  • een kantoor waar het licht niet uit gaat
  • de lantaarnpaal die precies schijnt in de slaapkamer
  • felle lichtreclame die tot diep in de nacht blijft branden

Oplossingen
Na de Nacht van de Nacht maken wij bekend wat de meest hinderlijke categorieën in Drenthe zijn. We helpen vervolgens met het zoeken naar oplossingen voor de meest hinderlijke lichtbronnen. Immers, één donkere nacht is leuk, maar het gaat uiteindelijk om structurele maatregelen. We kijken hierbij extra goed naar de door de provincie aangewezen duisternisgebieden.

Fotowedstrijd
Om de schoonheid van de nacht in beeld te brengen, hebben we een fotowedstrijd uitgezet. Zit u op Facebook en houdt u van fotograferen? Plaats dan uw mooiste nachtfoto op ons prikbord en overtuig ons met een korte motivatie waarom uw foto moet winnen. U maakt kans op een gratis diner voor twee personen. Een jury maakt op 26 oktober de winnaar bekend.

Speciale Nacht van de Nacht Nieuwsbrief
Op 25 oktober ontvangt u de speciale Nacht van de Nacht Ziezo!, met het laatste nieuws en een overzicht van alle activiteiten rond de Nacht van de Nacht.