Kippen kijken bij Kees en Jolanda

14 juni 2018

Kippen kijken bij Kees en Jolanda

Drentse Voedseltafel bezoekt pluimveebedrijf Dennenhoeve

Afgelopen dinsdag 12 juni was de Drentse Voedseltafel op bezoek bij Kees en Jolanda op de Dennenhove in Hooghalen. Een biologisch pluimveebedrijf dat in de overgang zit van regulier naar biologisch. Kees Sijbenga is samen met zijn vrouw Jolanda in 2007 een biologische pluimveehouderij gestart. Momenteel hebben ze 4250 biologische legkippen.

“Van de familie Sijbenga, ben ik inmiddels de derde generatie agrariër op boerderij de Dennenhoeve”. Van kinds af aan wist Kees al dat hij agrariër zou worden. Naast de bestaande akkerbouw en bloementeelt heeft hij samen met zijn vrouw Jolanda, van zijn hobby ‘sierkippen houden’ een professioneel biologisch pluimveebedrijf gemaakt.

In de dertiger jaren werd opa Sijbenga eigenaar van de boerderij Dennenhoeve. Daarvoor was de boerderij van de heer Dusseldorp. Hij liet in 1926 op zijn landgoed een, voor die tijd, zeer moderne modelboerderij bouwen, genaamd “de Dennenhoeve”. Helaas is deze boerderij in 1943 afgebrand.

Publieksprijs gewonnen
In 2015 won de familie Sijbenga de publieksprijs voor de mooiste kippenuitloop, vertelt Kees trots. De kippenstal is een zogenaamde serrestal met wintergarten. Een wintergarten is een overdekte uitloop. Dit verblijf heeft daarnaast een prachtige uitloop waar de kippen buiten rondscharrelen. Minimaal 8 uur per dag kunnen de kippen 365 dagen per jaar naar buiten. De uitloop heeft veel inheemse bomen zoals de eik, wilg, kastanje en notenbomen. De aanwezige inheemse struiken, zoals de hulst, spar en buxus, blijven het gehele jaar groen. Ook in de wintermaanden kunnen de kippen hieronder schuilen als er onraad is. Denk aan roofvogels. Een favoriete plek is de mooie zandberg, waar de kippen graag zijn en een stofbad nemen.

In dit filmpje zie je hoe mooi de kippenuitloop is:

Kippenweetjes

Een scharrelkip komt niet buiten, de dieren hebben geen vrije uitloop en de stal kan bestaan uit maximaal 3 etages. Wel hebben de dieren meer oppervlakte, zodat ze kunnen scharrelen.

Een vrije uitloop kip moet wel buiten komen en moet in de buitenren minimaal 4 m² ter beschikking hebben; er mogen 9 kippen op een vierkante meter.

Een biologische kip krijgt biologisch voer, heeft méér ruimte en daglicht in de stal en moeten overdag naar buiten kunnen; maximaal 6 kippen op een vierkante meter.

Duurzaam boeren
Naast het biologische pluimveebedrijf, zijn Kees en Jolanda ook akkerbouwers. Vanuit de overtuiging dat biologisch en duurzaam boeren beter past bij wie ze zijn, zitten ze nu in de overgang van het reguliere akkerbouwbedrijf naar biologisch. Bovendien hebben ze in 2013 zonnepanelen op de schuur gelegd en een eigen grondwaterbron met filterinstallatie voor de gehele bedrijfslocatie geïnstalleerd. In 2007 zijn ze de biologische pluimveehouderij begonnen en altijd al geloven ze in het principe van  naoberschap (traditionele burenhulp).

Veldbonen
Dit voorjaar heeft Kees ook de eerste zomerveldbonen de grond in gedaan. Deze mogen we aan het eind van de middag bewonderen op zijn akker. Een leuk bruggetje naar de andere deelnemers van de Voedseltafel. Arend Jan van Distrivers vertelt dat de vlegabal (gehaktbal van 30,1 % plantaardige (veldbonen) en 69,9 % dierlijke eiwitten (gehakt)) inmiddels in het vaste assortiment zit. Het loopt nog geen storm, maar Distrivers gaat wel verder met het ontwikkelen van deze vlegalijn voor de zorg.

David Koning van Bakkerij Beukenveld is deze keer ook aangeschoven en vertelt dat de bakkerij al koekjes heeft gemaakt van veldbonenmeel en nu bezig is met het ontwikkelen van brood. Als groot toeleverancier van Distrivers zien ze wel brood in deze eiwit verrijkte voedingslijn. Diane is in de Flevopolder druk bezig met veldbonen. De Floriade 2020 wil in het teken staan van eiwittransitie vanuit de Green Proteïn Alliance. Marjanne van Terra vertelt over de opleiding die na de zomer van start gaat. Studenten van de nieuwe opleiding Food, Lifestyle en Innovation kunnen na de zomer aan de slag met opdrachten rechtstreeks uit het bedrijfsleven. De opdrachten kunnen gaan over het testen van de gezondheid van de bodem tot klanttevredenheid aangaande hun maaltijden. Heb je ook een opdracht? Mail dan met Marjanne (m.nijenbanning-pot@terra.nl).

Tot slot vertelt Eva van WesterZwam heel trots over de vele kwekerijen die de grond uit ploppen. Zo krijgt o.a. Schiermonnikoog ook een kwekerij, waar WesterZwam bij betrokken is. Bekijk op het kaartje bij welke projecten WesterZwam de ondernemer heeft opgeleid, een kweekcontainer heeft geleverd en/of een klimaatbeheersingssysteem.

Eitje kopen van Kees en Jolanda?
De eitjes van de Dennenhoeve zijn te vinden bij Ekoplaza, maar ook te koop vanaf hun huis.

 

Foto’s van ons bezoek