Hoe staat het nu met….de Voetspot?!

8 september 2015

Hoe staat het nu met….de Voetspot?!

De Voetspot is begin juli door de Natuur en Milieufederatie Drenthe gestart en hoofdlogo voetspotheeft inmiddels al meer dan 1.500 bezoekers gehad. De Voetspot is een online ontmoetingsplek voor mensen die groen en bewust willen leven en wordt gevoed door vrijwilligers. Zij gaan komend jaar de uitdaging aan om anders met hun eten  en afval om te gaan en daarmee een kleinere ecologische voetafdruk te creëren. 

Geïnspireerd door allerlei verschillende redenen zijn de acht vrijwilligers aan de slag gegaan met hun eigen (voedsel) uitdaging. Ze willen ook anderen inspireren tot een duurzamere leefstijl. Daarom bloggen ze over onze ervaringen en delen ze deze op Facebook. Op www.voetspot.nl zijn de avonturen van de Voetspot bloggers al ruim twee maanden te volgen. De ervaringen van de bloggers zijn voor een groot deel positief, maar er zijn ook wel eens wat dingen die tegenzitten.

Voordat je een voetafdruk-verklein-uitdaging aangaat, moet je natuurlijk eerst weten hoe groot jouw ecologische voetafdruk is. Het gemiddelde in Nederland ligt op 6,3 hectare. Dit is het oppervlak dat we aan land verbruiken voor de productie van eten, kleding, gebruiksartikelen, energie, vervoer en vakanties. Zou je alle beschikbare en geschikte land van de wereld eerlijk verdelen over het aantal inwoners, dan heeft ieder mens daar maar 1,8 hectare beschikbaar voor.

prinstcreen drentse voetafdrukWil je weten hoe groot jouw voetafdruk is?
Dat kan: ga naar www.drentsevoetafdruk.nl. Je ziet daar – na het invullen van de vragen – wat jouw ecologische voetafdruk is en in welke categorie je de diepste indruk achterlaat. Voor veel mensen is dit voedsel, want veel van het (supermarkt)voedsel dat we eten komt van ver en wordt buiten het seizoen verbouwd. Daarnaast is het eten van vlees een zwaar punt; voor de productie ervan wordt heel veel energie, water en grondstoffen gebruikt.  Afval weegt ook zwaar mee, want wie bijvoorbeeld veel plastic verpakkingen koopt, gooit ook veel weg.

Dorinda: “Ik wil op zoek gaan naar puur eten, zoveel mogelijk lokaal voedsel. En voedsel dat vrij is van gif.”

De uitdagingen
Zoveel dingen om over na te denken, zoveel dingen om uit te zoeken. De voedsel-, kleding-, energie-, en afvalketens zijn vaak ondoorzichtig en lang niet iedereen weet meer wat er voor nodig is om een pak yoghurt of een spijkerbroek te fabriceren, of wat er nou precies voor zorgt dat er stroom uit je stopcontact komt, en hoeveel dat per apparaat is. Daarnaast zijn er ook veel dingen te koop die je liever niet zou willen hebben als je wist hoe ze precies worden gemaakt. Zo werd blogger Dorinda bijvoorbeeld overdonderd door een filmpje over bestrijdingsmiddelen, en heeft ze zichzelf als uitdaging gesteld om eens goed uit te zoeken wat er nou precies op haar eten wordt gespoten. De resultaten zorgden ervoor dat zij en haar gezin nu proberen het komende jaar zoveel mogelijk onbespoten eten te kopen. Maar waar haal je dat?

Wianne: “Hoe ga ik als bewoner van een etage mijn voetafdruk verder verkleinen? Hoe kan ik onnodige verspilling tegen gaan?”
Wianne: “Hoe ga ik als bewoner van een etage mijn voetafdruk verder verkleinen? Hoe kan ik onnodige verspilling tegen gaan?”

Om afval is ook veel te doen. Het verbod op plastic zakjes en de acties voor het verminderen van de plastic soep in onze oceanen tonen aan dat de wegwerpmaatschappij diepe sporen achterlaat; afval, en dan vooral plastic, vervuilt onze leefomgeving. Tijd om het terug te dringen, maar hoe krijg je dat nou makkelijk voor elkaar?  Afval verminderen, verpakking hergebruiken of afval recyclen, dat zijn de toverwoorden. Veel mensen zijn al erg goed bezig met het scheiden van glas, papier en plastic. Wat kun je dan nog méér doen, helemaal als je in een bovenwoning woont? Geen ruimte voor compostbak hebt? Je toch nog gewoon je standaard etenswaren wilt kopen, ondanks dat die driedubbel verpakt zitten? Je kunt toch eigenlijk ook niet anders! Of toch? Dat is wat blogger Wianne uitzoekt. Zij woont op een bovenwoning, wil de hoeveelheid afval die ze maakt verminderen en heeft daarom uitgezocht of ze bij haar in de buurt ergens een compostbak neer kan zetten. De hele buurt vond het goed, maar toch was er een mysterieuze voorbijganger die roet in het eten gooide. Hoe los je dat op? En zorgt het ook echt voor afvalvermindering? Lees het in haar blog.

Lilla: “Ik wil proberen om zo veel mogelijk zonder afval te gaan leven.”
Lilla: “Ik wil proberen om zo veel mogelijk zonder afval te gaan leven.”

Ook blogger Lilla wil vooral haar afvalproductie terugschroeven. Geen plastic verpakkingenmeer, geen nieuwe kleding meer (er zijn genoeg leuke dingen in de tweehandswinkels, plus het is nog eens superhip ook), en eten kopen in van-huis-meegebrachte bakjes bij verpakkingsvrije winkels. Zij gaat voor minimalistisch leven; geen dingen aanschaffen die je niet nodig hebt, en weggeven wat je niet gebruikt. Ze is daarin zo succesvol dat ze ook mede-blogger Ageda inspireerde. Lees hun blogs [link], en wie weet ga jij straks ook met minder onnodige spullen door het leven.

Bloggers live ontmoeten
De bloggers van de Voetspot zijn niet alleen op het computerscherm te bewonderen (via de Voetspot website en Facebook), je kunt zo ook in het wild tegenkomen! Zo zijn voetspot-bloggers Lilla en Leah aanwezig bij de vrijwilligersmiddag Hoe Wild is Drenthe op vrijdag 11 september. Ageda, Wianne, Jack en Lilla zijn te vinden bij de feestelijke opening van het Duurzaamheidscentrum in Assen op 26 september. Wil jij deze dappere voetafdruk-verkleiners in levende lijve spreken, en je laten inspireren door hun uitdagingen? Kom dan langs, en wie weet is leef jij straks ook wel op kleinere voet!

Volg de bloggers op Voetspot.nl of Facebook.nl/voetspot