Heugtelichies 2017

7 februari 2018

Heugtelichies 2017

Ons publieke jaarverslag ‘Heugtelichies’ 2017 is uit. Deze is nu hier online te lezen of op te vragen via ons secretariaat. Wil je de Heugtelichies thuis ontvangen? Mail dan naar info@nmfdrenthe.nl met vermelding van je naam en adresgegevens. 


VOORWOORD

Geitenwollensokken uit de kast?

Ontspullen is niet meer alleen voor de geitenwollensok. Meer en meer maakt niet gelukkig. Groen is het nieuwe hip. Mensen laten weer zien wat hun idealen zijn. Dat biedt houvast in tijden waarin de grond onder onze voeten letterlijk begint te schudden. Als het drie graden warmer wordt, loopt het water ons over de dijken.

Voorkomen van rampspoed vraagt radicalere keuzes; de gaskraan moet dicht, minder vlees, minder vliegen. Het bewustzijn daarover groeit. Bij de overheid, organisaties, de zakelijke markt en ook de consument.

Maar daarmee is het nog niet geregeld. De omslag raakt aan wat ooit zo vertrouwd was en veiligheid bood. Tegelijk groeit het wantrouwen in overheden, media en instituties. Het algemeen belang is passé, het eigen belang gaat voorop. Maar wie neemt het initiatief?

Dat brengt ons terug bij onze oorsprong; de idealen en beweging. Rampspoed verkoopt niet, we moeten perspectief bieden. Energieneutraal vermindert woonlasten en armoede. Van afval kan je grondstoffen maken. Landbouwsubsidies kunnen ook duurzaam. Een groene wereld levert meer zingeving, geluk en banen op.

Dit geheel vraagt nieuwe acties. Een brede milieubeweging met aantrekkelijke perspectieven waaraan mensen zich graag verbinden. Je hoeft er echt geen geitenwollen sokken voor te dragen.

Reinder Hoekstra

Directeur Natuur en Milieufederatie Drenthe