Herenboeren in Assen

4 juli 2018

Herenboeren in Assen

Hans en Anita Marskamp zijn de initiatiefnemers van Herenboeren Assen. Hun motivatie: mede zorg dragen voor een fijne wereld om in te wonen. Met eerlijk geteeld voedsel en respect voor bodem en natuur.

Dat er tegenwoordig veel mis is met ons voedsel én de natuur weten we eigenlijk wel. Laten we het sámen anders doen. Dit model draait nu twee jaar in Boxtel en in andere steden zijn groepen ook bezig om een Herenboerderij op te zetten. Het is een model gebaseerd op vraag en aanbod in balans. Een Herenboerderij stelt consumenten in staat om de stap te maken naar een ander voedselsysteem.

Een Herenboerderij is een duurzaam opererend, kleinschalig coöperatief gemengd bedrijf. Het is ongeveer 20 hectare groot en brengt eerlijk geteeld voedsel en respect voor mens ( boer ), dier, bodem en natuur. In Boxtel bevindt zich een moestuin, een boomgaard. Lopen en runderen, kippen en varkens rond.

De boer

De Herenboerderij wordt dagelijks gerund door een boer (m/v). Hij werkt voor de leden van de coöperatie en wordt ook door hen betaald. Hij is deskundig, een vakman, maar niet de ondernemer in de klassieke zin van het woord. Wel heeft hij kennis op een breed terrein. Als het hem aan tijd of kennis ontbreekt, zorgt hij er ook voor dat een loonwerker bijspringt zodat de oogst gegarandeerd blijft. Een ‘gewone’ boer kan nog een teruggetrokken leven leiden, maar dat is de boer op een Herenboerderij niet het geval. Alleen al de 200 leden-huishoudens houden hem scherp en hij zal regelmatig zijn verhaal moeten doen aan andere boeren, beleidsmakers of de media. Dat betekent dat hij transparant moet werken, benaderbaar en communicatief is en dus graag wil vertellen wat hij doet, en waarom.

De Herenboeren ( de huishoudens)

Om de Herenboeren in Assen te krijgen is gemiddeld € 400.000,- nodig. Dit bedrag wordt bijeengebracht door de leden op het moment dat ze instappen. Elk huishouden betaalt eenmalig € 2.000,- (een éénpersoonshuishouden € 1.000,- en de mogelijkheid bestaat  om in termijnen te betalen). Met dat geld kan de locatie worden ontwikkeld. Het andere deel van het kostenplaatje zijn (jaarlijks) terugkerende exploitatiekosten. Een belangrijke kostenpost is de jaarlijkse pacht. Vanzelfsprekend moet het salaris van de boer en eventuele externe arbeid worden betaald. Verder moet zaai- of plantgoed worden aangekocht evenals dieren en diervoer dat niet op het eigen bedrijf verbouwd wordt. Deze kosten worden gedeeld door de ‘monden’ die van het bedrijf eten. Hoeveel dat is, wordt jaarlijks vastgesteld op basis van de vastgestelde begroting. Als indicatie geldt dat iemand die een volledig pakket met groenten, fruit, aardappelen, eieren en vlees, circa 45 euro per maand betaalt. Vegetarische monden betalen circa 25 euro. Maar lagere bedrijfskosten, drukken direct de maandelijkse afdracht per persoon.

Eten, welzijn en geluk als rendement
Wat een Herenboerderij levert, is na water waarschijnlijk het meest waardevolle dat je je als mens maar kunt wensen: gezond, smakelijk voedsel en een goed gevoel. De winst zit hem dan ook in het systeem dat leden met elkaar in stand houden en laten groeien. Geld speelt in een draaiende Herenboerderij een ondergeschikte rol. Dat wat je koopt, betaalt zich direct terug in eten en geluk. Maar als blijkt dat er onder aan de streep van de jaarrekening, behalve geluk en een goed gevoel ook wat euro’s overblijven, dan kan de coöperatie drie dingen doen:
  • investeren in het bedrijf;
  • sparen of;
  • de maandelijkse afdracht in het volgende jaar verlagen.

Doe mee! Word ook Herenboer in Assen

Inmiddels zijn er genoeg huishoudens die een kartrekkers-rol op zich willen nemen. Na de zomer zullen Anita en Hans samen met Herenboeren Nederland een informatie-avond organiseren. Daarnaast kunnen mensen zich nu al aanmelden om lid te worden van de coöperatie. Er wordt natuurlijk pas betaald als e.e.a. in ver gevorderd stadium is.
Meer informatie op www.herenboeren.nl

Ga je mee op bezoek naar Boxtel?

Voor iedereen die nieuwsgierig is hoe zo’n Herenboerderij draait, kan je op vrijdag 20 juli a.s naar Boxtel. Je hoeft daarvoor niet persé in Assen te wonen, iedereen kan mee. Ook zijn er geen kosten aan verbonden anders dan het ( eigen ) vervoer. Waarschijnlijk gaan ze met een grote groep met de trein. Aanmelden kan uitsluitend via e-mail countrysmile@planet.nl

Zijn er vragen?
Anita en Hans kan je per email bereiken: countrysmile@planet.nl. Ook kan de Herenboeren Assen vast volgen op de Facebookpagina.