Herbert Dijkstra en Sacha de Boer nieuwe ambassadeurs voor de Nacht van de Nacht

16 september 2018

Herbert Dijkstra en Sacha de Boer nieuwe ambassadeurs voor de Nacht van de Nacht

Dit jaar zetten maar liefst 13 bekende Nederlanders zich in voor de Nacht van de Nacht.  Ieder jaar proberen de Natuur en Milieufederaties een nieuwe ambassadeur toe te voegen aan de lijst. Dit jaar werden het zelfs twee: Sacha de Boer en Herbert Dijkstra.

NOS commentator Herbert Dijkstra, woonachtig op- een nog donkere plek- in Drenthe, vindt het belangrijk om mensen bewust te maken van het belang van duisternis. ‘We zijn zo gewend geraakt aan kunstlicht, we zien door de lampen het licht niet meer’. Naast Sacha de Boer en Herbert Dijkstra zijn Andre Kuipers, Anita Witzier, Vincent Bijlo, oud minister Cramer, Govert Schilling, dichter Ingmar Heijtze, Maurits Groen, Bernice Nootenboom en Marga Hoek ambassadeurs in de Nacht van de Nacht campagne.

In de campagne van de Natuur en Milieufederaties wordt opgeroepen spaarzamer en slimmer met verlichting om te gaan. Tijdens de Nacht van de Nacht, die dit jaar op 27 oktober valt doven bedrijven en gemeenten op honderden plekken in heel Nederland de reclameverlichting en aanlichting van gebouwen en worden er honderden evenementen in het duister georganiseerd. Afgelopen jaar werden er een recordaantal van 500 evenementen in het donker georganiseerd en trok de Nacht 45.000 bezoekers.

Veel verlichting in Nederland

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Vanuit de ruimte gezien licht Europa enorm op en binnen Europa zijn België en Nederland het meest verlicht. Door spaarzamer en slimmer te verlichten kan veel geld en energie bespaard worden. Veel reclameverlichting blijft de hele nacht branden en parkeerplaatsen en wegen hoeven niet de hele nacht verlicht te worden als er nauwelijks iemand gebruik van maakt. Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker.

Oproep

De Natuur en Milieufederaties hebben deze week een oproep uitgedaan aan bedrijven en gemeenten om ook dit jaar weer mee te doen met de campagne en massaal de lichten te doven. Eerder dit jaar meldde lichtreclamebedrijf Mundu zich aan en bood aan om 21 licht en reclamemasten te doven tijdens de Nacht van de Nacht, waarvan op 20 locaties daarna elke nacht het licht uitgaat. Bedrijven en gemeenten die dit inspirerende voorbeeld willen volgen kunnen zich aanmelden op http://www.nachtvandenacht.nl/licht-uit-bij/ Ook staan de eerste 95 activiteiten voor 27 oktober al weer aangekondigd op de website van de Nacht van de Nacht.