Grote horecaondernemers onderschrijven circulaire koploperambitie Drenthe

26 april 2018

Grote horecaondernemers onderschrijven circulaire koploperambitie Drenthe

Maandagmiddag 23 april waren Annemieke Bussemaker (Landal Aelderholt), Wim Noordhoek (Van der Valk Assen) en Dennes Frikken (Wildlands) bij ons te gast om samen met het aanwezige publiek te praten over circulaire economie, ambities en opbrengsten. De grote bedrijven in de horeca en vrijetijdssector hebben al tal van maatregelen genomen, maar zijn naar eigen zeggen nog lang niet klaar. En de sector als geheel? Waar staat die? Het intrigerende vraaggesprek ‘Gangmakers on Tour’ onder leiding van Margo Verhagen geeft een verrassend kijkje in de keuken.

Wist je dat…

…Er jaarlijks in totaal 1,2 miljard omgaat in de Drentse vrijetijdseconomie? De ‘gangmakers’ op de bank lopen dus niet alleen met hun circulaire bedrijfsvoering voorop, ze maken bovendien onderdeel uit van de grootse en belangrijkste economische motor van de provincie.

Dat ‘voorop lopen’ doen ze alle drie op een andere manier. Zo heeft Landal Aelderholt de ambitie om lokale ondernemers zoveel mogelijk te stimuleren en zelf volledig klimaatneutraal te zijn in 2030. Voor Wildlands is het aantal lokale, technische en circulaire oplossingen niet op één hand te tellen. Het volledig vernieuwde dieren- en pretpark kon tijdens de aanleg van vele bestaande technologie gebruikmaken en heeft dat ook zoveel mogelijk gedaan.

“Onze zandfilters hergebruiken we van Heineken, bruggen van de Floriade en we bouwden samen met NHL Stenden de eerste beweegbare bio-composietbrug van Nederland ” – Dennes Frikken, Wildlands

Artikel gaat verder onder de foto

Ook Van Der Valk heeft al veel techniek geïnstalleerd en meet continu hoe ze specifieke afvalstromen kunnen verkleinen en hergebruiken. De groentes, die komen zoveel mogelijk uit een moestuin waarin Assenaren werkervaring kunnen opdoen. Een mooier voorbeeld van lokaal en circulair is er bijna niet (lees hier het verslag van de vorige bijeenkomst, waar Daniel Levy (The New Marble) ook al pleitte voor lokale producten en lokale arbeid).

“De grondstoffen die bij ons in de swillbak onder de keuken verdwijnen zijn ongeveer €4 per kilo waard. Als je ziet hoeveel dat op jaarbasis is – dan heb je het over honderd duizenden euro’s. Reken dat maar eens om naar de éxtra omzet die je daar, voor belasting, voor zou moeten draaien…” – Willem Noordhoek, Van der Valk Assen

Zijn we er dan al?

Nee. De landelijke doelstelling om volledig om te schakelen naar een kringloopeconomie is er één van de lange adem. Het kennisniveau bij kleinere ondernemers, maar ook bij vergunningverleners kan nog een stuk beter. Maar, de eerste stappen, die kan iedereen zetten. Zo raakte binnen Wildlands een groot deel van de organisatie volledig besmet met het circulaire ‘virus’ toen ze zagen hoe weinig extra geld het hoeft te kosten en hoe weinig van je grootse plannen je hoeft in te leveren. De transparantie in de sector blijkt bovendien groot: “Iedereen kan gerust een keer bij elkaar achter de schermen kijken om te leren en, wie weet, te verkennen of je lokaal iets voor elkaar kunt betekenen.”.

Drenthe als reclamebord voor circulaire economie

Na een levendige discussie van de ondernemers met de zaal volgt een duidelijke en door iedereen gedragen conclusie: In het groene Drenthe, waar de horeca en vrijetijdseconomie de grootste is, moeten we het voortouw nemen.

“Vroeger ging je nog wel eens naar een luxe resort of vakantiepark om dingen te zien en ervaren waarvan je dacht: dat wil ik thuis ook. Die voorbeeldfunctie, die lokale, innovatieve en zichtbare oplossingen, kan Drenthe op de kaart zetten en een hoop opleveren.”

Hoe? Door ons als provincie toe-te-eigenen dat luxe, kringloop en duurzaamheid hand in hand kunnen. Door met zijn allen, met deze gezamenlijke boodschap, ook kleine ondernemers te helpen met het vermarkten van die boodschap. Juist dat op zichzelf is weer circulaire economie ten top: door samen te werken de lokale economie én elkaar stimuleren…

Gangmakers on Tour gemist? Benieuwd naar de volgende edities? Houd dan onze website in de gaten voor de laatste updates, diepte-interviews en alle filmpjes. Je kunt ook een mail sturen naar Margo Verhagen (m.verhagen@nmfdrenthe.nl), dan zorgen wij dat je niets mist!