

Zoeken
3 mei 2016
Het Drentse water is vervuild met bestrijdingsmiddelen. Vervuild water vormt een bedreiging voor onze drinkwatervoorziening en voor de natuur. De Natuur en Milieufederatie Drenthe maakt zich sterk voor verbetering van de waterkwaliteit in Drenthe. Wij vragen aandacht voor een vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Particulieren kunnen daaraan bijdragen door geen gebruik meer te maken van bestrijdingsmiddelen in hun tuin. Op zaterdag 4 juni a.s. geeft een onkruidcoach in Assen-Oost advies over gifvrij onderhoud van uw tuin.
Na landbouw zijn particulieren de grootste gebruiker van bestrijdingsmiddelen. Maar liefst 66% van het niet-landbouw gebruik van gif is afkomstig van particulieren. De meest gebruikte middelen zijn onkruidbestrijdingsmiddelen zoals Roundup (werkzame stof: glyfosaat) en middelen voor de bestrijding van mos in het gazon (met name ijzersulfaat). Ook wordt gif gebruikt voor de bestrijding van slakken.
Waarom zonder?
Een deel van de bestrijdingsmiddelen die particulieren in de tuin of op de oprit gebruiken, komt uiteindelijk via de regen en sloten in de Drentse beken terecht. Deze gifstoffen vormen een bedreiging voor planten en dieren die in deze beken voorkomen. In het Drentsche Aa-gebied zijn bestrijdingsmiddelen ook een bedreiging voor onze drinkwatervoorziening. Zo’n 15 procent van het drinkwater dat Waterbedrijf Groningen levert, komt uit de Drentsche Aa. Het waterbedrijf moet nu hoge kosten maken om die gifstoffen uit het beekwater te halen.
Bestrijdingsmiddelen zijn chemische middelen en het gebruik van deze gifstoffen kan risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen. Niet voor niets dien je bij gebruik allerlei beschermende maatregelen te nemen om contact met de middelen en inademing ervan te voorkomen. Maar misschien nog wel het belangrijkste argument om ‘zonder bestrijdingsmiddelen’ te werken is dat ze meestal helemaal niet nodig zijn! Er zijn namelijk voldoende alternatieven beschikbaar voor het voorkomen en bestrijden van onkruid of slakken.
Onkruid voorkomen
Voorkomen is beter dan bestrijden. Door een goede inrichting van een tuin kan de groei van veel soorten onkruid voorkomen worden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het vermijden van onnodige verharding. Kies verder voor het gazon een zonnige plek, want in de schaduw zal steeds opnieuw mos groeien. In de border is onkruid te voorkomen door tussen de andere planten bodembedekkers te planten.
Schoon terras
Heeft u toch last van onkruid of mos op uw terras, dan zijn er allerlei milieuvriendelijke methoden om dit weer te verwijderen. Zo kunt u onkruid tussen tegels of stenen natuurlijk verwijderen door dit er met de hand uit te trekken. Verder is bij tuincentra handig gereedschap te koop, zoals krabbers, borstels en onkruidbranders. Mos of groene aanslag kunt u verwijderen door goed schrobben met heet water of door te spuiten met een hogedrukreiniger.
Milieuvriendelijke plaagbestrijding
Er zijn ook er allerlei milieuvriendelijke methoden om slakken, bladluizen en andere ongewenste beestjes in uw tuin te bestrijden. Zo kunt u uw tuin aantrekkelijk maken voor de natuurlijke vijanden van plaagbeestjes, zoals vogels, egels en lieveheersbeestjes. Ook kunt u de beestjes met huis-tuin-en -keukenmiddeltjes bestrijden. Tegen luizen helpt bijvoorbeeld een mengsel van spiritus en groene zeep.
Onkruidcoach
In een mooie tuin hoort gif dus niet thuis en het is ook helemaal niet nodig! Wilt u meer weten en woont u in Assen Oost? Geef u dan op voor de adviesmiddag van de onkruidcoach. Op zaterdag 4 juni a.s. fietst de onkruidcoach van 10.00 tot 15.00 uur langs aangemelde tuinen in de wijk Assen Oost. Het advies is gratis.
Meer informatie
Aanmelden voor een advies van de onkruidcoach op 4 juni a.s. kan via info@nmfdrenthe.nl onder vermelding van ‘onkruidcoach’, uw naam en adres.
Kijk voor meer informatie en tips voor een gifvrije tuin op www.nmfdrenthe.nl/gifvrijetuin.
Deze informatie kan je ook lezen in onze folder ‘Gifvrij tuinieren’(pdf).