Gebrek aan duisternis belicht

30 oktober 2018

Gebrek aan duisternis belicht

Drenthe vormt met Groningen en Friesland het donkerste landsdeel, maar toch kan slechts de helft van de Drenten de sterrenhemel zien. In de nacht van zaterdag op zondag is Drenthe op z’n donkerst. Vanwege de Nacht van de Nacht gaat op tal van plekken het licht uit. Hoe dikker de duisternis, hoe beter het zicht op de sterren. Bij onbewolkt weer. Maar zo is het niet altijd.

Onderzoek naar de kwaliteit van de Drentse nacht

Op verzoek van de provincie deed lichtdeskundige Wim Schmidt onderzoek naar de ‘kwaliteit van de Drentse nacht’. Zijn conclusie: in de helft van Drenthe is ‘s nachts sprake van echte duisternis. In de rest dus niet en daar zijn ook gebieden bij die door de provincie Drenthe zijn aangewezen als duisternisgebieden.

Het hart van de provincie is het donkerst. Een aaneengesloten gebied van west naar oost, boven Beilen langs en met een ‘zijweg’ tussen Hoogeveen en Emmen. Ook het Bargerveen scoort goed, evenals het gebied tussen Hoogeveen en Meppel en dat tussen Assen en Roden.

Beter voor welzijn mens en dier, en energiebesparing

Het tegengaan van lichthinder en het aanwijzen van duisternisgebieden zijn niet alleen bedoeld voor het welzijn van mens en natuur. Energiebesparing is de ‘bijvangst’ en dat komt het milieu ook weer ten goede. Zo heeft de provincie zelf de verlichting langs provinciale wegen aangepast. Met de gemeenten wordt gekeken waar lichthinder van kassen, sportvelden, lantaarnpalen en reclamezuilen kan worden ingeperkt.

En dat is nodig, weet Reinder Hoekstra van de Natuur- en Milieufederatie Drenthe. Wat er zijn aangewezen duisternisgebieden waar het ‘s nachts knap licht is. Denk aan de oostkant van Assen, richting het Drentse Aa-gebied, de hoek Zuidlaren-Yde en in de uiterste punt van Noord-Drenthe, waar de stad Groningen zich laat gelden.

‘Er gebeurt veel, maar het moet beter’

,,Het is niet zo dat we eens per jaar het licht dimmen en daarna weer vrolijk verdergaan. Er gebeurt veel, maar het moet beter’’, aldus Hoekstra.

Bedrijven, gemeenten en andere instanties doen in de nacht van zaterdag op zondag het licht uit. Ook worden tal van activiteiten georganiseerd, zoals wandelen in het donker om zo de echte duisternis te ervaren. Kijk voor meer informatie hier.

Veelbesproken lichtmast bij Assen-Noord eenmalig op zwart

Mundu, exploitant van reclamezuilen, doet 21 van haar reclameobjecten uit. Het bedrijf reageert hiermee op de oproep van de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Na de Nacht van de Nacht gaan 20 objecten dagelijks tussen 01.00 en 05.00 uur uit. De veelbesproken lichtmast bij Assen-Noord gaat eenmalig op zwart. De Natuur en Milieufederatie Drenthe hoopt op een verdere samenwerking met Mundu.

Bron: Dagblad van het Noorden, 27 oktober 2018