Energie-initiatieven zitten niet stil deze winter

23 december 2018

Energie-initiatieven zitten niet stil deze winter

Op steeds meer plekken in de provincie zijn bewoners bezig om samen te werken aan het verduurzamen van hun buurt, wijk of dorp. De Energiewerkplaats Drenthe* helpt hierbij.

BWB

De afgelopen weken mochten we onder andere meedoen in Bunne/Winde/Bunnerveen, waar een vierkoppige werkgroep een avond had georganiseerd om dorpsgenoten voor te lichten over wat er komt kijken bij de overgang naar een duurzamere energiehuishouding.

Het was een zeer informatieve en gezellige avond in dorpshuis de Hardenstee, waar bijna 30 personen actief het gesprek met de werkgroep aangingen om vervolgacties op te zetten.

Eerder heeft de werkgroep al een actie gehouden over bodem-warmtepompen, waarvan inmiddels een aantal systemen in het dorp zijn gerealiseerd. Omdat de interesse voor deze techniek toenam, stelden de werkgroepleden tijdens de duurzame huizenroute in November hun woning open voor geïnteresseerde bezoekers.

Wapserveen

De Energiewerkplaats schuift ook regelmatig aan bij de werkgroep Besparen Met Energie in Wapserveen, om hun acties vorm te geven en voor te bereiden. Deze ambitieuze werkgroep – die afgelopen augustus van start is gegaan –heeft samen met het bedrijf De Bespaarpartner zelf een collectieve inkoopactie voor zonnepanelen opgezet.

En dat is niet alles: de komende maanden gaan verschillende leden van de werkgroep het dorp rond met een infrarood camera, ook wel een thermografische- of warmtecamera genoemd. Hiermee brengen ze bij buren in beeld hoe het ervoor staat met de isolatie van de woningen in het dorp. Deze actie wordt komende week tijdens de jaarlijkse Winterfair gelanceerd. Gezien het maken van de foto’s en het geven van uitleg over wat de foto’s betekenen best wat tijd in beslag kan nemen, kunnen er maximaal 25 dorpsgenoten meedoen. In januari volgt een speciale informatieavond hierover, waarbij ook een aanbod voor isolatie gedaan zal worden. Daarna wil de werkgroep –van start met een voorlichtingscampagne op de basisschool.

Wil jij in je dorp ook samen met andere inwoners werken aan een energiebesparing of duurzame energieopwekking? Neem dan contact op met de Energiewerkplaats. Samen bespreken we de mogelijkheden.  

*Binnen Energiewerkplaats Drenthe werken de volgende partners samen: De Natuur en Milieufederatie Drenthe, Drentse KEI, Buurkracht, SEN (Samen Energie Neutraal) en de Hanzehogeschool Groningen.