Energiecoöperatie Drentse Aa zoekt vrijwilligers!

20 november 2019

Energiecoöperatie Drentse Aa zoekt vrijwilligers!

Het isoleren van een woning is de beste en meest duurzame besparing. Maar waar moet je dan beginnen? Het dak, de vloer, de muren? Een energiescan van je woning, die wordt gemaakt met een speciale “warmtebeeldcamera”, kan hierbij helpen. Met de kennis die een energiescan oplevert kan je gerichter kijken naar maatregelen om te isoleren of energie te besparen. Energiecoöperatie Drentse Aa zoekt vrijwilligers om energiescans uit te voeren, om zo samen Tynaarlo een stukje duurzamer te maken.

Warmtebeeldcamera

Met behulp van een warmtebeeldcamera wordt energie (warmte) zichtbaar die voor het blote oog niet te zien is. Hierdoor kan bij een woning zowel de plaats als ook de oorzaak van het energieverlies vastgesteld worden. Energieverlies kan ontstaan door slechte of beschadigde isolatie, koudebruggen (leidingen van binnen naar buiten) en warmtelekken door kieren en naden.

Energiecoöperatie Drentse Aa heeft zo’n warmtebeeldcamera aangeschaft. De warmtebeeldcamera geeft de beste resultaten in de winter, want dan is het buiten koud en binnen warm. Vandaar dat de coöperatie in de wintermaanden leden en inwoners van Tynaarlo de mogelijkheid willen bieden om een energiescan van hun woning te laten maken.

Oproep vrijwilligers

Inmiddels hebben drie bestuursleden van de energiecoöperatie een korte cursus gehad om de camera te kunnen bedienen. Maar om zo veel mogelijk woningen te kunnen scannen met de warmtebeeldcamera, is Energiecoöperatie Drentse Aa op zoek naar enthousiaste praktische vrijwilligers (v/m) die:

  • komende winter met de warmtebeeldcamera op pad willen gaan (alleen of in tweetallen)
  • 5-10 huizen willen scannen in een periode van 3 maanden
  • graag kennis willen opdoen en delen over isoleren en verduurzamen van woningen
  • een bijdrage willen leveren aan de verduurzaming van Tynaarlo

En wat krijg je er voor terug?

  • een korte cursus hoe de camera te bedienen en de beelden te interpreteren
  • begeleiding bij de eerste scan
  • de camera mag mee naar huis om (gratis) het eigen huis te scannen
  • contact met buurt-/plaatsgenoten die ook interesse hebben in verduurzaming of energiebesparing
  • weer een stapje op weg naar een energie neutraal Tynaarlo!

Hebt je interesse om mee te helpen?

Meld je dan aan door een mail te sturen naar: samendoen@ecdrentseaa.nl of neem bij vragen telefonisch contact op met Geertjan Koers via 06 53 71 03 01.
De start is eind november gepland, dus als je belangstelling hebt is het verzoek om dat zo snel mogelijk door te geven.

Belangstelling voor een energiescan van je woning?

Wellicht heb je interesse om een energiescan te laten uitvoeren van je woning. Dan is het vriendelijke verzoek om nu nog niet te reageren per mail of telefoon voor verdere informatie of aanmelding. Na aanmelding van voldoende vrijwilligers om de energiescans uit te voeren, komt een nieuw bericht, over het aanmelden voor een energiescan van jouw woning.