Eerste Drentse thematour duurzaam wonen in Dwingeloo

9 juni 2017

Eerste Drentse thematour duurzaam wonen in Dwingeloo

Voor iedereen die op zoek is naar specifieke kennis over energiebesparende maatregelen organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route thematours. Op zaterdag 17 juni is de thematour ‘Zelfvoorzienend en hergebruikte materialen’ in Dwingeloo. Familie Brink stelt haar woning open en laat tijdens de rondleiding de woning zien die bijna zelfvoorzienend is. Er is plek voor 20 geïnteresseerden om met de tour mee te gaan en meer te leren over hergebruiken van materialen.

Architect en huiseigenaar Pieter Brink woont sinds 2012 in een bijna zelfvoorzienend woonhuis. De woning is alleen nog aangesloten op het elektriciteitsnet, maar die wordt in de toekomst ook afgesloten. Een warmtepomp, zonnecollectoren en een cv-haard, verwarmen het huis. Bijzondere, hergebruikte materialen zijn terug te vinden in het exterieur en interieur, zoals verkeersborden voor de keuken. De thematour ‘Zelfvoorzienend en hergebruikte materialen’ vindt op zaterdag 17 juni plaats om 15.00 uur in Dwingeloo. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor de thematour op www.duurzamehuizenroute.nl.

Thematours in Drenthe

Bezoekers zijn enthousiast over hoe ze op weg worden geholpen, zo blijkt ook uit een reactie over eerdere thematours: “We werden warm ontvangen door de familie en zij namen uitgebreid de tijd voor ons. Het was heel informatief en ik had het niet graag willen missen.” Tijdens de tours krijgen de deelnemers een goed beeld van de duurzame mogelijkheden. Het is een uitgelezen kans om in de praktijk te ervaren hoe bijvoorbeeld een energiezuinig huis woont of hoeveel geluid een warmtepomp daadwerkelijk maakt.

De thematours worden georganiseerd door de Nationale Duurzame Huizen Route en ondersteund door de Drentse gemeenten en het Drents Energieloket. Op 23 juni is om 16.00 uur de thematour ‘Duurzaamste huis in Drenthe’ in De Wijk en op 24 juni is de thematour ‘Energieplushuis’ om 10.00 uur in Dalen.

Volgende editie Nationale Duurzame Huizen Route

De thematours zijn bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar verdieping van hun kennis. Daarnaast kunnen huiseigenaren zich laagdrempelig oriënteren op duurzaam bouwen en wonen tijdens de 5e editie van Duurzame Huizen Route op zaterdag 4 en 11 november 2017. Enkele honderden huiseigenaren openen hun deuren voor iedereen die zelf ook de slag wil gaan met duurzaam wonen.
Het delen van kennis en ervaringen gaat 365 dagen per jaar door via de digitale huizenroute. Belangstellenden kunnen online vragen stellen aan huiseigenaren.