Blog: Durf het donker te maken

24 januari 2019

Blog: Durf het donker te maken

 

Een ster begroet mij

onmetelijke eenheid

prachtig zweefmoment.

 

– Blog van Aad Verheul, Nachtwachter-

Deze Haiku en mooie sterrenhemel zijn bijna geen werkelijkheid meer! Wij verdwalen als mens tussen al het kunstlicht en raken zo onze natuurlijke gaven kwijt. Wat raakt ons nog als het donker is?

Vervreemd van duister weten we niet goed meer hoe het is om te lopen op het Balloërveld in het duister, bang, oriëntatie kwijt? Wat moeten we daar doen? Ervaringen opdoen! Ervaren wat het met je doet, kippenvel krijgen en weten dat er boven je hoofd een onmetelijk heelal aanwezig waarin wij als bewoners van deze mooie planeet een heel, heel klein onderdeel in zijn.

Het gaat wat mij betreft om ontzag voor het alles omvattende heelal. Durven we nog los te komen van al het kunstlicht en daarmee een stap te zetten naar wat meer duister en energiebesparing. En een beter nachtleven voor alles wat het duister nodig heeft in onze natuur. Laten we proberen om onze natuurlijke gaven wat meer te benutten en dus meer te durven, het is vaak een overtrokken gevoel van onveiligheid als we een donker stuk weg over moeten.

Wie durft er nog in het aarde donker te wandelen, fietsen of hardlopen, alleen met hulp van maanlicht? Ik heb het een paar keer gedaan bij volle maan! Het was een meer dan geweldige ervaring, een prachtig zweefmoment. Terug naar onze oerinstincten?

Als Nachtwachters wordt ons de mogelijkheid geboden om (actief) het duister terug te krijgen. Waar te beginnen? Gewoon eens om ons heen kijken, en je rot schrikken van al die overtrokken lichtreclames en aangestraalde gevels die geen mens ziet als hij slaapt.

Een begin maken daar is best een beetje moed voor nodig maar met elkaar en het behalen van eerste resultaten zullen wij echt van het schilderij, -De Nachtwacht-, af kunnen stappen!

Aad Verheul

De Nachtwacht is een groep vrijwilligers die samen met ons lichtvervuiling aan de kaak stelt. Samen zetten we ons in voor het behoud van een duisternis in Drenthe. Wil je ook meedoen? Neem contact met ons op.