Duistere activiteiten op 24 oktober

17 september 2015

Duistere activiteiten op 24 oktober

Op 24 oktober vindt de Nacht van de Nacht plaats. Ter ere van de Nacht van de Nacht zal ambassadeur Daan Roosegaarde een bijzonder concert openen van het  Nederlands Philharmonisch Orkest in een duister Concertgebouw in Amsterdam. Ambassadeur en sterrenkundige Govert Schilling geeft  een masterclass sterrenkunde tijdens een diner in het donker op landgoed de Reehorst in Driebergen (Utrecht). Ambassadeur Vincent Bijlo werkt mee aan unieke rondleidingen in een donker Fort Vechten en op de Waddenzee vindt er een zeiltocht in het donker plaats.

Opwarmer van Govert Schilling
Als opwarmer van de Nacht van de Nacht, komt op 26 september aanstaande Govert Schilling Govert Schillinglangs in het Duurzaamheidscentrum in Assen. Hier houdt hij van 19.30 tot 22.00 uur een lezing met als thema ‘Licht en donker/Energie’. Hij neemt u mee op een boeiende reis in het heelal met onder meer de vraag ‘Hoe ontstaat energie in het heelal en de zon?’. De lezing vindt plaats in het openluchttheater Tivoli naast het Duurzaamheidscentrum en is gratis. Omdat er een maximum is aan het aantal plekken, graag vooraf aanmelden via een e-mail aan duurzaamheidscentrum@assen.nl.

Melkveestallen: duisternis bewust belicht
In Drenthe vragen we aandacht voor het belang van duisternis door middel van de Nacht van delichthinder melkveestallen  Nacht. Daarnaast werken we concreet aan oplossingen. Bijvoorbeeld aan lichthinder door melkveestallen. Samen LTO Noord willen we lichthinder door bestaande en nieuwe melkveestallen verminderen en voorkomen. In dit kader organiseren we dit najaar voorlichtingsbijeenkomsten voor melkveehouders en gemeenten, waarin we ingaan op de oplossingen voor het beperken van lichtuitstoot uit melkveestallen.

Veel grote bedrijven doven verlichting en steunen de Nacht
De Natuur en Milieufederaties organiseren de campagne voor de 11e keer. Tijdens de Nacht van de Nacht doven ook honderden bedrijven en gemeenten de reclameverlichting en aanlichting Visual_lichthinder_a28geenlichtshowvan gebouwen. Nu al hebben Ikea, Rabobank, Interpolis, Achmea, FBTO, Zilveren Kruis, Albron, Siemens en Eneco aangegeven aanlichting of reclameverlichting te doven. In Drenthe riepen we al eerder bedrijven rond de A28 op hun lichten te doven. We hopen ook dit jaar op medewerking van zoveel mogelijk bedrijven en gemeenten. Bedrijven en gemeenten kunnen zich aanmelden op de website www.nachtvandenacht.nl/licht-uit-bij.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Door spaarzamer en slimmer te verlichten kan veel geld en energie bespaard worden. Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen.

Alle activiteiten zijn te vinden op  www.nachtvandenacht.nl/activiteiten