Drentse Warmtetour komt deze winter bij jou in de buurt

8 september 2015

Drentse Warmtetour komt deze winter bij jou in de buurt

Dit najaar gaan we verder met de campagne ‘Drent zit er advertentie niet warmpjes bijwarmpjes bij’,  een initiatief van het Drents Energieloket. Het doel: alle Drentse woningen warm, comfortabel en energiezuinig maken en huiseigenaren adviseren en ondersteunen bij het isoleren van hun huis.

We organiseren een Warmtetour door Drenthe bestaande uit een reeks informatieavonden. Tijdens deze avonden geven we informatie over de diverse mogelijkheden voor jouw woning. Kun je het meeste rendement  halen met dak-, gevel- of vloerisolatie? Of is dubbel glas of HR++ een goede optie voor jou?  Wat is het meest geschikt en wat levert het meeste op? Tijdens een Warmtetour informatieavond zijn leveranciers op het gebied van dak-, vloer-, gevel- en dubbel glas of HR++ glas aanwezig. Ook lichten we toe wat de diverse maatrelen gemiddeld kosten en opleveren. Daarnaast zijn het Drents Energieloket en ervaringsdeskundigen aanwezig om je te helpen met een onafhankelijk advies.

Judith Boekel van de Natuur en Milieufederatie Drenthe is projectleider van “Drent zit er warmpjes bij” en vertelt erover.

Waarom een Drentse campagne voor woningisolatie? Is dat nodig?
‘In Drenthe zijn heel veel huizen nog niet goed geïsoleerd. En dat is best bijzonder. Want gebruik jij in je huis elektriciteit én gas? Kijk dan maar eens op de jaarafrekening van je energieleverancier. Dan zie je dat gas het duurst is en binnen de totale energiekosten waarschijnlijk jouw grootste kostenpost. Door minder gas te verbruiken kun je dus geld besparen. En dat bereik je door je woning te isoleren waardoor de cv-ketel minder vaak aan moet.’

Maar isoleren kost toch ook geld?
‘Dat is waar, maar als je isolerende maatregelen in je huis stapsgewijs doet dan zijn die kosten te overzien. Dan vervang je bijvoorbeeld eerst enkelglas voor dubbelglas, je isoleert de gevel en vervolgens pak je de vloer en het dak aan. De terugverdientijd van isolatie is vrij kort. Gemiddeld kun je zeggen dat je in drie tot vijf jaar de kosten al hebt terugverdiend. Je energierekening gaat met sprongen naar beneden, het comfort in je huis met sprongen omhoog.’

Hoe weet ik nu of isolatie ook echt werkt?
‘Allereerst: verdiep je in woningisolatie. Bekijk je huis eens goed en ga niet over een nacht ijs. Ga je je oriënteren en wil je informatie verzamelen over woningisolatie, dan is de Warmtetour ideaal. De Drentse gemeenten gaan namelijk voorlichtingsbijeenkomsten organiseren. Er zijn dan experts aanwezig van :SLIM wonen met energie, het Drents Energieloket is erbij en leveranciers vertellen over isolatieproducten. Je kunt je dus op één avond helemaal laten bijpraten over dak-, vloer-, gevel- en raamisolatie en alle vragen stellen die je hebt.’

Wanneer komt de Warmtetour bij mij in de buurt?
Kijk op www.drentziterwarmpjesbij.nl voor actuele informatie. Daar zetten we data van alle Warmtetour-bijeenkomsten op en je vindt er ook informatie over isolatie en links naar interessante websites.


De Warmtetour, onderdeel van de campagne ‘Drent zit er warmpjes bij’, trekt komend najaar door Drenthe. De Warmtetour is een initiatief van het Drents Energieloket; een samenwerking van de Drentse gemeenten, provincie Drenthe, Bouwend Nederland, Uneto-VNI, SLIM en de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

www.drentziterwarmpjesbij.nl