Drentse Voedseltafel schuift aan bij Snackbar van de Toekomst

4 april 2018

Drentse Voedseltafel schuift aan bij Snackbar van de Toekomst

Op 3 april kwamen we samen aan de Drentse Voedseltafel. Dit keer in het Duurzaamheidscentrum in het Asserbos om meer te weten te komen over hoe de snackbar van de toekomst eruit gaat zien. Kan, moet en wordt deze duurzamer en gezonder? Marco Agema, ex-eigenaar van snackbar Friet van Piet uit Groningen en oprichter van de Snackbar van de Toekomst lichtte zijn plannen toe.

Marco vertelde over de roots van Friet van Piet, zijn snackbar die hij vorig jaar verkocht. Geïnspireerd door zijn dochter en de duurzame toekomst die hij haar gunt, gooide hij het roer radicaal om. Al werkende in de snackbar probeerde Marco vaker dingen uit: gezonde keuzes goedkoper maken, je afval scheiden, kleinere porties promoten, je klanten vragen een eigen tas mee te nemen. Al doende ontdekte hij legio mogelijkheden om zijn zaak duurzamer en gezonder te maken.

Dit wil Marco nu nog breder doorvoeren en daarom verkocht hij zijn zaak. Onder de noemer ‘Snackbar van de Toekomst’ is hij op reis met zijn rondreizende innovatie circus. Doel: de wereld van de snackbar en voeding veranderen, samen met partners. Hoe die snackbar er precies uit gaat zien is juist de vraag, maar onderweg komt hij mooie voorbeelden tegen. Zo is er veel mogelijk als het gaat om afvalverwerking, verpakkingen en anders eten. Er al veel animo voor de zwambal en paddoburger en ook de vlegabal van Distrivers (30,1 % plantaardige veldbonen en 69,9 % dierlijke eiwitten /gehakt) passen goed binnen het assortiment van de Snackbar van de Toekomst. Ook liet Marco diverse verpakkingsmogelijkheden zien voor o.a. de snackbar wereld. 100 % duurzaam en ook nog uit onze regio: de bakjes van Biopackpackaging.

Het rondreizende innovatie circus gaat de komende tijd diverse festivals bij langs om hun ideeën te testen en aan de man te brengen. Met een Lab, de Academie en een digitaal Platform hoopt Marco de eerste stappen te zetten in de nieuwe toekomst van het snacken. Snacken geldt trouwens ook voor alle tussendoortjes die we eten, niet enkel wat we in de frituurpan gooien.

Binnen het rondreizende Lab kan worden geëxperimenteerd met nieuwe producten. Dit kan op festivals, bijeenkomsten, etc. maar ook op bedrijfslocaties. Zo kan in de keuken ontdekt worden wat er allemaal gezonder en duurzamer kan en nog lekker is ook. De Academie is er voor bedrijven die anders willen en daarbij ondersteuning wensen. In eerste instantie start de Academie met 50 Snackbar/Cafetaria ondernemers. Tot slot moet het digitale Platform zorgen voor inspiratie, informatie, overzicht en de hunkering naar samenwerken op een veel grotere schaal dan enkel Noord-Nederland.