Drentse Nachtwacht van start

11 december 2018

Drentse Nachtwacht van start

Drenthe heeft sinds kort haar eigen ‘Nachtwacht’. Tien vrijwilligers die lichthinder in de provincie aan de kaak stellen en zich hard maken voor het behoud van duisternis als kernkwaliteit. Tijdens de startbijeenkomst in de Balloohoeve op maandagavond 26 november maakten nachtwachters uit alle delen van Drenthe kennis met elkaar en deelden enthousiast hun ideeën over het doven van overbodige verlichting. Dat Drenthe nog wel een stuk donkerder kan werd duidelijk tijdens een wandeling over Kampsheide, drie uur na zonsondergang. Dit deel van het provinciale duisternisgebied Nationaal Park Drentsche Aa wordt stevig verlicht door de lichtkoepel van de stad Assen en de felle lampen van een sportveld.

Dit gaat de Nachtwacht doen

Tijdens de bijeenkomst is gesproken over de mogelijke activiteiten van de Nachtwacht in 2019. Hiervoor gaan nachtwachters, individueel of in deelgroepjes, lichthinder in hun omgeving aan de kaak stellen. Uitgangspunt kan de lijst van meldingen zijn, die tijdens een campagne in 2015 zijn opgehaald door Drentse inwoners. Ook gaan de Nachtwachters persoonlijke ervaringen delen via blogs, die gedeeld worden via de website en social media van de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Iedere nachtwachter draagt vanuit de eigen interesse en kennisgebieden een steentje bij. De Natuur en Milieufederatie hoopt zo doorlopend aandacht te vragen voor het belang van duisternis in Drenthe.

Doe ook mee!

Duisternis is benoemd als één van de kernkwaliteiten van Drenthe. Een donkere nacht is belangrijk voor mens, dier en natuur. De Natuur en Milieufederatie Drenthe organiseert elk jaar de Nacht van de Nacht, om bewustwording over het belang van duisternis te vergroten. Daarnaast adviseren wij de provincie en Drentse gemeenten over hoe het donkerder kan. En soms leggen we de vinger op de zere plek, bij lichthinder van bedrijven en instanties. Dit kunnen we niet alleen. Hiervoor is de Nachtwacht in het leven geroepen, een groepje vrijwilligers die samen met ons aan de slag gaan voor een donker Drenthe. Wil je ook meedoen? Meld je aan via info@nmfdrenthe.nl.