Drentse Nacht van de Nacht vol activiteiten

24 oktober 2012

Drentse Nacht van de Nacht vol activiteiten

Kom wandelen in een beeldentuin, luisteren naar gedichten of dineren bij kaarslicht.

Zaterdag 27 oktober is het weer de Nacht van de Nacht. Voor de achtste keer vinden talrijke leuke activiteiten plaats. De Natuur en Milieufederatie Drenthe vraagt hiermee aandacht voor de schoonheid en het behoud van de donkere nacht. Alle informatie is te vinden op www.nachtvandenacht.nl en op de Groene Agenda Drenthe.

In Drenthe staan 23 activiteiten op de rol. Hierbij zijn veel lokale initiatieven. Nieuw is o.a. een speurtocht naar dassen vanuit de woonwijk Krakeel in Hoogeveen, een kaarslichtdiner in Assen en Hooghalen en een nachtwandeling in het Bargerveen. In Ees vindt een Bos-Kuiertocht in ’t duuster plaats waarbij u onderweg verrast wordt met wat prachtige veurdrachten van bekende acteurs oet Ees en umstreken. Rond De Havixhorst kunt u de beeldentuin bij nacht aanschouwen, in Zuidwolde vinden twee wandeltochten door het Faliebos plaats, gevaren kan er worden op het Leekstermeer en op de Hunze, u kunt wandelen door de donkere boomtoppen van het Boomkroonpad of over het Ballooërveld, een lezing over sterren beluisteren in Vries (en naar maan en sterren kijken door een kijker), deelnemen aan diverse spooktochten en nog veel meer. Vorig jaar trok de Nacht van de Nacht in Drenthe ruim 1300 bezoekers; landelijk namen 25 duizend mensen deel aan de activiteiten.

Lichten uit in Dwingeloo In de Nacht van de Nacht worden ook op diverse plaatsen de lichten gedoofd in Drenthe. Onder meer in de gemeenten Westerveld, Tynaarlo, Midden-Drenthe, Hoogeveen en Assen wordt aanstralingverlichting van gebouwen en kerken gedoofd. In Westerveld dooft de openbare verlichting in de kom van Dwingeloo en in het gebied Havelte – Darp – Havelterberg – Wapserveen – Uffelte. Ook aan inwoners van Drenthe wordt gevraagd zoveel mogelijk onnodige (buiten)verlichting te doven. Met het doven van verlichting geven gemeenten aan zuinig te willen zijn op de Drentse duisternis.

Dag van de Stilte Aansluitend aan de Nacht van de Nacht vindt op zondag 28 oktober de Dag van de Stilte plaats, met 15 activiteiten verspreid over Drenthe. Zo krijgt de kernkwaliteit Rust (=duisternis en stilte) het hele weekend volop aandacht. De stilte-activiteiten zijn te vinden op http://drenthe.dagvandestilte.nl/  U kunt de stilte meten in de Drentse stiltegebieden, u kunt stiltewandelingen maken in bijvoorbeeld het Asserbos (met lunch!) of op het Dwingelderveld, en u kunt meedoen aan activiteiten om de stilte in uzelf te ontdekken.