Drentse Nacht van de Nacht vol activiteiten

19 oktober 2011

Drentse Nacht van de Nacht vol activiteiten

Zaterdag 29 oktober is het weer de Nacht van de Nacht. Voor de zevende keer vinden talrijke activiteiten plaats. De Natuur en Milieufederatie Drenthe vraagt aandacht voor de schoonheid van de donkere nacht. Alle informatie is te vinden op nachtvandenacht.nl.

In Drenthe staan inmiddels 20 activiteiten op de rol. Kunst en Natuurliefhebbers kunnen op sfeervol met olielampjes verlichte paden nabij het Openluchtmuseum Ellert en Brammert een boswandeling maken langs natuurkunst en dichters. Bij Gasteren, Dwingeloo en in Vries kunt u naar sterren en planeten kijken. Bij het Zuidlaardermeer en in Beilen vinden workshops nachtfotografie plaats. In Ees vindt een Bos-Kuiertocht in ’t duuster plaats met verschillende culturele oetstappies. In Abdij de Westerburcht in Westerbork kunt u dineren bij kaarslicht. Ook kunt u wandelen door de donkere boomtoppen van het Boomkroonpad.

Dichters en Natuurkunst
Een bijzondere nachtwandeling vindt plaats door de bossen bij Schoonoord. Na een bezoekje aan de Herberg van het Openluchtmuseum, waar u een kopje koffie krijgt aangeboden gaat men op eigen gelegenheid in kleine groepjes op weg. Het is de bedoeling zo stil mogelijk te zijn, om de sfeer en de geluiden van het donkere bos goed te kunnen ervaren! De paden en kunstwerken worden spaarzaam met elektrische ‘olie’lampjes verlicht. De route is 4,5 km lang. Starten kan men tussen 20.00 uur en 22.00 uur, vanaf het parkeerterrein bij het Openluchtmuseum Ellert en Brammert. Vooraf aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis. De startlocatie is ook bereikbaar met directe bussen uit Assen en Emmen (lijn 21). Start dan de wandeling tussen 20.00 uur en 21.00 uur. Bussen terug gaan even voor 23.00 uur en even voor 24.00 uur. Dit zijn belbussen, dus minstens een uur van te voren reserveren: 0900-5000 843; zie www.9292ov.nl.

Sterrenkijken in Gasteren, Dwingeloo en Vries
Ervaar de mooie sterrenhemel die we in Drenthe nog hebben! De Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Noord-Drenthe (VWS) nodigt u uit om dit in de Nacht van de Nacht zelf te aanschouwen. Met behulp van professionele telescopen laat de vereniging u een aantal bijzondere hemellichamen van dichtbij zien. Vooral de reuzenplaneet Jupiter met zijn wolkenbanden en zijn vier heldere manen zal een hoogtepunt vormen. Deze staat 29 oktober op een gunstige plek aan de hemel. Met een beetje geluk is ook het sterrenstelsel Andromeda te zien. De locatie van deze sterrenkijkavond ligt aan een doodlopende weg ten noord-oosten van Gasteren (Oosteinde). Kijk voor een routebeschrijving op www.vwsnoorddrenthe.nl. Bezoekers zijn welkom tussen 19.30 en 22.30 uur. Aanmelden is niet nodig, maar let op! Deze activiteit gaat alleen door bij gunstig weer. Kijk om 19.00 uur van de betreffende dag op de website van de VWS voor actuele informatie over het al dan niet doorgaan van de activiteit.

Ook in Vries kunnen bij helder weer door een telescoop de sterren worden bestudeerd. In het gemeentehuis van Tynaarlo (Kornoeljeplein 1) is om 20.00 uur een gratis lezing door Sterrenkundige Y. Vellinga.

In Dwingeloo kunt u bij de Radiotelescoop genieten van de sterrenhemel met de opgestelde optische telescopen. En u kunt, ook als het bewolkt is (!) genieten van het geruis van radiobronnen in het heelal, zoals van de bliksem op de planeet Jupiter.

Workshops nachtfotografie
Aan het Zuidlaardermeer bij Midlaren kunt u meedoen aan een workshop nachtfotografie. U ontdekt tal van nieuwe mogelijkheden, sferen en indrukken. Aanvang: 19.30 uur. Opgave: via www.schoffie.eu Deelname is gratis, wel een bijdrage voor de reader van € 15 euro t.b.v. de stichting in2nature. En in Beilen biedt Marloes fotografie & vormgeving in samenwerking met de gemeente Midden-Drenthe een gratis cursus fotografie in het donker aan. Meld u snel aan want er zijn maar 15 plaatsen beschikbaar! Aanvang 19.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden is noodzakelijk: via info@marloesfotografie.nl.

Drentse nacht in Ees

In Ees kunt u op pad vanaf de Countrygolfbaan Ees. De boswandeling start om 19.30 uur, er worden gedichten voorgedragen in het zaand-Drents en het Veenkoloniaal Drents en na afloop is er muziek. Aanmelden verplicht op 0599-236328 of info@countrygolfees.nl.

Alle informatie over de Nacht van de Nacht kunt u vinden op www.nachtvandenacht.nl. Zowel duisternis als stilte zijn Drentse oerwaarden. De Natuur en Milieufederatie Drenthe besteedt daarom naast de zevende Nacht van de Nacht ook aandacht aan de eerste Dag van de Stilte, op zondag 30 oktober. In Assen, Rolde, Eelde-Paterswolde, Coevorden en Emmen worden stiltewandelingen georganiseerd. In de stiltegebieden kunnen stiltemetingen gedaan worden. Het complete overzicht is te vinden op www.dagvandestilte.nl.