Drenthe onderin middenmoot klimaatscore ING

8 februari 2018

Drenthe onderin middenmoot klimaatscore ING

Huishoudens en ondernemingen moeten aan de bak

We schreven eind januari al dat duurzame energie topprioriteit moet zijn tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Recent onderzoek van ING bevestigt deze stelling en doet er nog een schepje bovenop…

Drentse huishoudens gebruiken het meeste gas, we staan samen met Groningen en Limburg bovenaan de lijstjes ‘energieverbruik’  en Drentse ondernemers blijken het laagst te scoren op duurzaam ondernemerschap. Werk aan de winkel dus.

De onderzoekers van ING zeggen over Drenthe het volgende:

“Drenthe eindigt onderin de middenmoot van de klimaatranking. Drentse woningen hebben landelijk gemiddeld met 1.630 m3 per huishouden het hoogste aardgasverbruik. Ook het elektriciteitsverbruik is met 3.230 kWh hoger dan in de andere provincies en Drentenaren maken door de relatief grote afstanden veel autokilometers.

Drenthe wil energieneutraal worden in 2050 en huishoudens hebben daarbij dus een duidelijke rol. Voor het Drentse bedrijfsleven is de uitdaging tenminste zo groot.”

Volle kracht vooruit

Provincies en vooral ook gemeenten zijn hiermee nu echt aan zet. Er is met Drentse huishoudens en ondernemers nog een mooie slag te slaan. Dat zal ook wel moeten, willen we provinciale, landelijke en internationale milieu- en klimaatdoelen halen.

Wij zien zelf ook een duidelijke koppeling met duurzamer rijden. In een provincie waarin relatief meer kilometers worden gemaakt dan in andere provincies is ook grotere winst te behalen met verduurzaming van het wagenpark. Daarover later dit jaar meer…

Meer informatie

Onderzoek ING Economisch Bureau