Drent zit er warmpjes bij; een terug- en vooruitblik

24 november 2015

Drent zit er warmpjes bij; een terug- en vooruitblik

Dit najaar is een nieuwe campagne in Drenthe gestart. Onder de noemer ‘Drent zit er warmpjes bij’ werkt de Natuur en Milieufederatie Drenthe samen met de Drentse gemeenten, provincie, SLIM, Bouwend Nederland, Buurkracht en Uneto-VNI aan een campagne om inwoners te helpen bij het isoleren van hun woning. Dit doen we vanuit de samenwerking van het Drents Energieloket.

isolatie- zonnetour 013
Warmtetour in Emmerhout

Met de informatieavond in Koekangerveld op 27 oktober werd de campagne officieel gestart. Daarna volgden Nieuw-Roden, de wijk Emmerhout in Emmen en de dorpen Pesse en Vries. Ruim 250 bezoekers kwamen op deze eerste avonden af. Voor volgende week staan Assen en Vledder nog op de agenda. Tijdens deze avonden krijgen bezoekers informatie over de diverse mogelijkheden om hun woning te isoleren. De diverse isolatiemogelijkheden voor vloer-, dak, gevelisolatie en beglazing worden gepresenteerd. Ook worden de kosten en opbrengsten van de maatregelen besproken en er zijn leveranciers uit de regio aanwezig. Voor vragen kunnen mensen terecht bij het Drents Energieloket en bij de aanwezige ervaringsdeskundigen. Zij helpen met een onafhankelijk advies.

Mensen die interesse hebben, kunnen zich aanmelden voor een collectief inkoop traject in hun buurt. Dit kan ook via de link https://nl.surveymonkey.com/r/interesse-in-isolatie.

Financiële hulpmiddelen vanuit gemeenten
In sommige gemeenten wordt een (gratis) energieadvies of andere interessante hulpmiddelen aangeboden. De gemeente Emmen biedt in de wijk Emmerhout een QuickScan aan voor 25,- euro per huishouden en heeft een duurzaamheidslening voor particuliere woningeigenaren. De gemeente Hoogeveen biedt een warmtescan en een energiescan voor particuliere woningeigenaren en heeft een duurzaamheidslening. De gemeente Assen biedt een gratis energieadvies aan huis voor inwoners. Met een energieadvies of energiescan kunnen inwoners een concreet beeld krijgen van de beste isolatieopties voor hun woning. In de gemeente Westerveld is er een subsidie ‘de Duurzaamheidsbon’ voor het energiezuiniger maken van je woning.

12227647_423445757860892_7646269205157464036_n
Bedrijvenmarkt Vries

Lokale initiatieven
De campagnes ‘Zon zoekt Drent’ en nu ‘Drent zit er warmpjes bij’ zijn een mooie start of aanvulling voor veel lokale initiatieven om concreet aan de slag te gaan met energiebesparing in de buurt. Naar aanleiding van de informatieavonden zijn in een aantal dorpen lokale initiatieven actief aan de slag gegaan met energiebesparing in hun buurt. In de gemeente Noordenveld, in Nieuw-Roden en omgeving, zijn 45 buurtbewoners actief aan de slag met energie besparen. Zij doen dit samen vanuit de Energie Coöperatie NoordseVeld en het Buurkrachtteam Nieuw-Roden. In de gemeente Tynaarlo, in het dorp Vries, is naar aanleiding van de Warmtetour een nieuw buurtteam van Buurkracht gestart. Dit in samenwerking met Energie Coöperatie Drentse Aa. Het buurtteam Fledders heeft al 23 deelnemers. Zij gaan samen aan de slag met energie besparen in de wijk De Fledders in Vries.

Nieuwe ronde
In de periode januari tot en met maart 2016 worden er nog avonden gepland in de gemeenten De Wolden, Aa en Hunze, Midden-Drenthe, Emmen, Borger-Odoorn en Coevorden. Op de website www.drentziterwarmpjesbij.nl worden de data en locaties vermeld zodra deze bekend zijn.

Meer informatie
Voor meer informatie of vragen over isolatiemaatregelen in uw woning of de aanschaf van zonnepanelen, kunt u terecht op www.drenstenergieloket.nl.