Dorpsgroepen delen ervaringen tijdens slotbijeenkomst

4 december 2023

Dorpsgroepen delen ervaringen tijdens slotbijeenkomst

Op vrijdag 10 november kwamen dorpsgroepen bijeen in ’t Haolerhoes te Hooghalen om het project “Energietransitie en participatie Drentsche Aa” feestelijk af te sluiten. In dit project ondersteunden wij, samen met BOKD en het Kenniscentrum Noorderruimte van de Hanzehogeschool de afgelopen jaren dorpsgroepen in het Drentsche Aa gebied bij het verder brengen van de energietransitie. Kenniscentrum NoorderRuimte deed onderzoek naar wat inwoners van het Drentsche Aa gebied wel en niet willen bij deze energietransitie. Tijdens de slotbijeenkomst deelden dorpsgroepen hun ervaringen van de afgelopen jaren bij het werken aan de lokale energietransitie. We blikten terug op hun inspanningen en resultaten. André Brasse, coördinator communicatie en educatie Nationaal Park Drentsche Aa, hield een interessante presentatie over de bijzondere kenmerken van het Nationaal Park. Daarna gingen de aanwezigen in wereldcafé setting aan de slag met verschillende onderwerpen gelinkt aan de lokale energietransitie. 

Slotbijeenkomst energietransitie Drentsche Aa in Hooghalen.
Slotbijeenkomst van het project “Energietransitie en participatie Drentsche Aa” in Hooghalen.

Dorpsverhalen

Tijdens de afronding van het project hielden we reflectiesessies met de deelnemende dorpsgroepen. Hoe is hun proces geweest? Wat ging er goed en wat kon er beter? Welke lessen kunnen zij delen met andere groepen? Tijdens de slotbijeenkomst presenteerden we de gebundelde dorpsverhalen van deze dorpsgroepen. Een interessant document voor iedereen die zich bezighoudt met de lokale energietransitie. 

Bekijk hier de dorpsverhalen

De energietransitie gaat door

Deze bijeenkomst vond plaats als afsluiting van het project “Energietransitie en participatie Drentsche Aa”. Maar natuurlijk stopt de energietransitie niet met dit project. De groepen gaan door met hun belangrijke werk. Momenteel evalueren we het project. Met deze evaluatie kijken we naar een vervolg, om bijvoorbeeld jaarlijks de groepen bij elkaar te brengen voor kennisinbreng en -uitwisseling.  Heb je vragen hierover, neem contact op met projectleider Remco Mur van de Natuur en Milieufederatie Drenthe (r.mur@nmfdrenthe.nl). Peter Mol (p.mol@nmfdrenthe.nl) zal vanuit de Natuur en Milieufederatie Drenthe het aanspreekpunt blijven voor lokale (energie)initiatieven. 

Vragen?

Profiel Remco Mur

Remco Mur

Adjunct-directeur & Ontwikkelaar Mooi Drenthe