Doelbewust publiek op bouwbeurs in Assen wil energie besparen

28 januari 2019

Doelbewust publiek op bouwbeurs in Assen wil energie besparen

Van het gas af. Nul op de meter. Duurzaamheidskreten galmden door de hal van Expo Assen. Op de beurs Bouwplan, Thuis in Wonen was het drukker dan ooit. ,,We hebben een doelbewust publiek. De een wil zijn woning opknappen, de ander heeft een kavel in Kloosterveen gekocht. En allemaal willen ze energie besparen”, verklaart beursorganisator Jelmer van Nijen.

Drents Energieloket

Paul Wolters (33) en Els Dijkstra (32) stappen zaterdagmiddag in de behaaglijk warme Expo-hal linea recta af op de stand van het Drents Energieloket. Ze zijn beide opgegroeid in Norg, wonen al een aantal jaren in de stad Groningen maar hebben gekozen voor een terugkeer naar het Drentse platteland. Ze verkeren in de gelukkige omstandigheid dat ze hun huis in de stad boven de vraagprijs hebben verkocht.

Dat extraatje komt mooi van pas om hun vrijstaande woning uit de jaren zestig in het Noorddrentse dorp Een energiezuinig te maken en het asbest uit de bijbehorende schuur te laten verwijderen. Wat nog ontbreekt is een plan van aanpak. Het Drents Energieloket wijst het stel de weg.

Paul Wolters is enthousiast. ,,Dit voelt echt als een loket, waar we onze eerste zet hebben gedaan. We hebben het advies gekregen een onafhankelijke totaaladviseur in te schakelen. Zodra we offertes binnen hebben laten we die door het Energieloket checken”, zegt hij.

Ontzorgen en helpen

,,Ontzorgen en helpen. Dat is wat wij willen”, legt Xandra van Zon uit. Zij wás het Energieloket, toen dat in 2015 door onder meer de 12 Drentse gemeentes en de provincie werd opgericht, maar het is gegroeid als kool. Nu zit een team vier dagen per week achter de telefonische helpdesk.

Maakten in 2017 nog 1000 mensen gebruik van de diensten van het Energieloket, vorig jaar was dat aantal verviervoudigd. ,,Mensen zijn wakker geschud. Ze gaan massaal aan de slag. We hebben het op de beurs nog nooit zo druk gehad.”

Vloerluik onder de parketvloer

Zo ook Nico Werumeus Buning en Irene van de Kasteelen, sinds vorig jaar trotse eigenaren van een jaren 30 woning in Diever. Energie besparen? Prima, maar wel met beleid. De karakteristieke sfeer moet koste wat kost behouden blijven. ,,Vorig jaar hebben we dubbele ramen met glas in lood laten plaatsen. Dat scheelt al een stuk. Nu willen we de vloer isoleren”, zegt Werumeus Buning.

Maar hoe dan? Als het enige luik om onder de vloer te komen verstopt zit onder je parketvloer? Een bezoekje aan de stand van een isolatiebedrijf biedt uitkomst. ,,We kunnen een doorsteek maken in de kelder.”

Brommen doen warmtepompen allemaal

Rudolf Horst en Ankelien Wielinga snuffelen tussen de warmtepompen. Er zijn legio soorten en maten in de handel. Maar ze hebben één ding gemeen: brommen doen ze allemaal. En dat is nou juist waar Rudolf en Ankelien zo de pest aan hebben.

Een foto van het panorama vanuit hun woning op de hei bij Gasteren over uitgestrekte heidevelden bewijst waarom. ,,Als er over het fietspad achter ons huis iemand langsfietst, horen we de banden nog zoemen. Wij genieten van onze rust. Wij willen best van het gas af, maar niet als we er een bromtoon voor terugkrijgen”, zegt Rudolf. Voorlopig blijft het dus bij een energiezuinige ketel en zonnecollectoren op het dak.

Neem geen overhaaste beslissingen

De run op het Drents Energieloket doet Xandra van Zon aan de ene kant goed, maar er kan volgens haar ook een keerzijde aan zitten. ,,Ik zou de mensen de boodschap willen meegeven: neem rustig de tijd om alles op een rijtje te zetten en de juiste afweging te maken. Laat je de kop niet gek maken, zorg dat alles niet over elkaar heen buitelt, neem geen overhaaste beslissingen waar je misschien later spijt van krijgt. Bezint eer gij begint.”

Bron: Dagblad van het Noorden, door Jaap van Brummelen, 26 januari. Foto: Dagblad van het Noorden

Ook advies over energiebesparing, duurzame verwarming of energieneutraal wonen?

De aanwezigheid op de Bouwbeurs is onderdeel van de campagne Drent zit er warmpjes bij. Het Drents Energieloket informeert Drentse woningeigenaren met deze campagne over woningisolatie, duurzame verwarming en hoe je in stappen naar energieneutraal wonen kunt gaan. In het kader van de campagne organiseert het energieloket Bespaarmarkten. Op deze avonden krijg je informatie en persoonlijk advies over energiebesparing en duurzame verwarming en kun je meteen in gesprek met de aanwezige bedrijven op de bedrijvenmarkt. Kijk hier welke Bespaarmarkten de komende tijd plaatsvinden in Drenthe.