Doe mee met de Pluk van de Petteflet-prijs

3 januari 2013

Doe mee met de Pluk van de Petteflet-prijs

De Natuur en Milieufederatie Drenthe start met de provinciale voorronde van de Pluk van de Petteflet-prijs. Deze natuur- en landschapsprijs van € 3.000,- is bestemd voor een persoon of initiatiefgroep die zich concreet  inzet voor natuur en landschap.

Wij zijn op zoek naar concrete ideeën ten dienste van natuur en landschap die of recent zijn uitgevoerd, waarvan de uitvoering al is begonnen, of die op het punt van beginnen staan. Met de Pluk van de Petteflet prijs willen wij laten zien dat veel mensen zich in Nederland actief inzetten voor natuur en landschap. De hoofdprijs wordt volgend jaar uitgereikt in samenwerking met het radioprogramma Vroege Vogels. Het geldbedrag zal worden ingezet om het project (verder) uit te voeren.

De Pluk van de Petteflet-prijs is vernoemd naar het gelijknamige kinderboek uit 1971 van schrijfster Annie M.G. Schmidt en illustrator Fiep Westendorp. In het boek zet de hoofdrolspeler Pluk zich met succes in om het betegelen van een groen gebiedje achter de Petteflet te voorkomen. De zoon van Annie M.G. Schmidt, Flip van Duijn, is landelijk juryvoorzitter.

Aanmeldingen voor Drenthe
In alle provincies worden voorronden georganiseerd. Inzendingen voor Drenthe zijn mogelijk tot 10 februari 2013. Daarna selecteren wij de provinciale winnaar. Tijdens de jubileumviering van de Natuur en Milieufederatie Drenthe, op 22 maart 2013, krijgt deze de provinciale aanmoedigingsprijs van € 500,-  uitgereikt. De provinciale winnaar is bovendien genomineerd voor de landelijke prijs van € 3.000,-. Voor nadere informatie en aanmeldingen kunt u mailen naar info@nmfdrenthe.nl of bellen naar 0592-311150.

De landelijke jury zal uit alle provinciale genomineerden drie tot vijf kandidaten aanwijzen. Vervolgens wint diegene die via internet de meeste stemmen weet te verzamelen. Aan de geldprijs van € 3.000,- is ook een kunstwerk verbonden. In april 2013 maakt Vroege Vogels bekend welke Nederlander de Pluk van de Petteflet prijs gewonnen heeft.

Pluk van de Petteflet-prijs 2011
Tijdens het 40 jarig jubileum van de Gelderse Natuur en Milieufederatie  is met succes de eerste Pluk van de Petteflet-prijs toegekend aan Jochem Kuhnen voor zijn inspanningen om de nestgelegenheid voor stadsvogels, zoals  gierzwaluwen en huismussen,  te verbeteren.