Doe het licht uit tijdens de Nacht van de Nacht

1 oktober 2018

Doe het licht uit tijdens de Nacht van de Nacht

Op 27 oktober organiseren de Natuur en Milieufederaties de Nacht van de Nacht. Tijdens deze nacht wordt iedereen opgeroepen het licht uit te doen en te genieten van de schoonheid van de nacht bijvoorbeeld bij een de honderden activiteiten die georganiseerd worden. Op dit moment staan al meer dan 300 activiteiten aangemeld op de website en er komen in alle provincies nog dagelijks nieuwe bij. Ook in Drenthe staat een verscheidenheid aan activiteiten gepland. Met bijvoorbeeld een nachtelijke treinrit door het Griendtsveennatuurgebied of een diner bij kaarslicht in Abdij de Westerburcht, kun je ook in Drenthe genieten van de nacht.

Nacht van de Nacht

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Vanuit de ruimte gezien licht Europa enorm op en binnen Europa zijn België en Nederland het meest verlicht. Door spaarzamer en slimmer te verlichten kan veel geld en energie bespaard worden. Veel reclameverlichting blijft de hele nacht branden en parkeerplaatsen en wegen hoeven niet de hele nacht verlicht te worden als er nauwelijks iemand gebruik van maakt. Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker.

Doe ook mee

Als inwoner van Drenthe kun je ook meedoen aan de Nacht van de Nacht door je (buiten)verlichting te doven op 27 oktober. En door mee te doen aan een van de vele activiteiten die in Drenthe worden georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan een nachtelijke treinrit over het smalspoor in het Griendtsveengebied, een nachtelijke rondleiding in molen de Arend, romantisch dineren bij de Weme, sterrenkijken in het Asserbos, en nog veel meer. De Natuur en Milieufederatie Drenthe organiseert dit jaar ook een eigen activiteit. Met o.a. een masterclass sterrenkunde van professor Ralph Wijers, een lezing van Marga Kool en een hoorspel in het donker belooft dit ook een inspirerende bijeenkomst te worden. Kijk op op de website voor alle activiteiten en aanmelden.

Lees meer op www.nachtvandenacht.nl