De Voetafdruk van Tynaarlo

25 mei 2016

De Voetafdruk van Tynaarlo

Bouw mee aan het Dorp van de ToekomstVoetafdrukTynaarlo-vierkant-01

De gemeente Tynaarlo wil met haar Duurzaamheidsvisie 2015-2025 ‘Het Dorp van de Toekomst’ meer aandacht voor het thema duurzaamheid. De droom voor 2030 zijn 18 krachtige en zelfvoorzienende dorpen in Tynaarlo. Iedere inwoner van de gemeente Tynaarlo kan hieraan bijdragen. Hoe? Bijvoorbeeld door je ecologische voetafdruk te meten. Hierdoor krijg je inzicht in de hoeveelheid land (mondiale hectares) die je jaarlijks gebruikt voor je eigen consumptie/leefstijl. De Voetafdruktest is ontwikkeld door de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

De gemeente Tynaarlo zoekt zoveel mogelijk inwoners van de gemeente die de Voetafdruktest willen doen. De Voetafdruktest geeft inzicht in het effect van je levensstijl op je voetafdruk. Door de test in te vullen kan je bovendien bijdragen aan het Dorp van de Toekomst. De mensen die de voetafdruktest invullen, ontvangen gedurende een jaar elk kwartaal een nieuwsbrief met handige tips en weetjes over het verkleinen van je voetafdruk. De resultaten van de tests worden na een jaar aan de gemeente gepresenteerd met aanbevelingen voor het Dorp van de Toekomst.

Voetafdruk van wethouder Theun Wijbenga
Wethouder Theun Wijbenga heeft de test al gedaan. De uitslag geeft aan hoeveel hectare grond er nodig is om de wethouder in zijn behoeften te voorzien. Want voor de productie en afvalverwerking die hiermee gepaard gaan, is ruimte nodig. De uitslag: een ecologische voetafdruk van 4,74 hectare. Een gemiddelde Nederlander heeft een afdruk van 6,34 hectare. Dus best een mooie score, maar dat mag ook wel voor een wethouder duurzaamheid. Lees hier het gehele interview.

Wat is de ecologische voetafdruk?
De aarde produceert alles wat we nodig hebben om in onze voedsel-, energie- en andere levensbehoeften te voorzien. Voor de productie en afvalverwerking hiervan is ruimte nodig. De Drentsevoetafdruk.nl geeft inzicht in de hoeveelheid land (mondiale hectares) die jaarlijks nodig is voor onze consumptie. De grootte van je voetafdruk hangt dus af van je levensstijl. Per inwoner op aarde hebben we 1,8 hectare grond beschikbaar. Dit is gelijk aan ongeveer 4 voetbalvelden. We gebruiken er in Nederland gemiddeld wel 12.

Op www.drentsevoetafdruk.nl kan je een serie vragen beantwoorden die je leiden naar je persoonlijke score en deze vergelijken met de gemiddelde Nederlander.

Meer weten? Kijk op www.tynaarlo.nl/voetafdruk