De kou in met warmtecamera’s

30 januari 2019

De kou in met warmtecamera’s

Al een aantal lokale werkgroepen energie is bezig met warmtebeeldcamera’s. Deze worden ook wel themografische camera’s genoemd. Een dergelijke camera maakt beelden op basis van infraroodstraling, buiten het spectrum van licht dat wij met onze ogen kunnen zien. Het resultaat: foto’s waarop temperatuurverschillen zichtbaar zijn. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt om lekken in de isolatie van je huis op zichtbaar te maken.

In Wapserveen heeft de werkgroep ‘Besparen met Energie’ afgelopen kerstvakantie warmtebeelden gemaakt van bijna zestig huizen in hun dorp, een recordaantal! Enkele leden van de werkgroep gingen er tijdens de vakantie bijna dagelijks op uit ging om hun dorpsgenoten bewust te maken van hun energieverbruik. En dat is niet alles: de werkgroep biedt ook oplossingen, tijdens een avond over isolatiemogelijkheden die eind februari gehouden wordt samen met het bedrijf Isocoat.

Het twitterbericht van wethouder Henk Doeven van gemeente Westerveld over de actie wekte ook de interesse van mensen buiten het dorp, met als gevolg een toegenomen aantal verzoeken aan de Energiewerkplaats Drenthe om een warmtecamera te lenen.

 

 

 

 

 

 

Om hieraan te kunnen voldoen hebben we nu naast de camera die al door buurkracht beschikbaar werd gesteld drie extra warmtecamera’s aangeschaft – één voor elk van de noordelijke provincies.

Toen ze afgelopen week binnenkwamen, hebben we ze eerst zelf even getest op ons pand in Assen, waar nog een boel verbeterd kan worden… Wij gaan aan de slag met ons pand. De camera’s hebben we doorgegeven aan de groepen die ze gereserveerd hadden.

Zit je in een lokale werkgroep, energiecoöperatie of bewonersinitiatief en wil je ook een actie doen met een warmtecamera? Let op, de camera is alleen beschikbaar voor groepen buren of dorpsgenoten die samen acties opzetten, niet voor particulieren.

Voor voorwaarden en mogelijkheden kan je ons mailen via info@energiewerkplaatsdrenthe.nl