In de bus naar energieneutraal Drenthe

17 december 2015

In de bus naar energieneutraal Drenthe

Op vrijdagmiddag 11 december stond eenWP_20151211_003 milieu-vriendelijke bus klaar om zo’n 30 geïnteresseerden uit achterban en aangesloten groepen rond te rijden door Drenthe. De tussenstops; allemaal in het thema van een energieneutraal Drenthe.

 

Energieneutraal wonen in Nieuw-Buinen
WP_20151211_007Na een kort welkom van Frank Hart en Reinder Hoekstra van de Natuur en Milieufederatie Drenthe bracht de bus ons naar Nieuw-Buinen. Daar, in de wijk van de Chrystantstraat, wordt een groot project uitgevoerd door woningbouwvereniging Lefier. Hier wordt een groot deel van de bestaande woonvoorraad, zo’n 30 woningen, gehuld in een isolerende jas. Door deze schil, compleet met zonnepanelen op het dak, HR+++ glas, en een warmtepomp in de voorgevel, kunnen deze huizen zonder energieverbruik een comfortabelere woonbelevenis geven aan de bewoners. We mochten binnen kijken in zo’n zogenoemde nul-op-de-meter woning en werden door projectleider Willem de Groot voorzien van de nodige antwoorden op prangende vragen.

Bedrijventerrein in Gasselternijveen
Na deze rondleiding stoof de bus door naar de Vogelhemsweg WP_20151211_016in Gasselternijveen. Dit is een klein bedrijventerrein, wat aan de rand van Gasselternijveen ligt. In het verleden heeft de Natuur en Milieufederatie Drenthe hier meegeholpen met de natuurlijke inpassing van dit bedrijventerrein in het omliggende landschap, aan de rand van de Hunze. Door de samenwerking met, en inzet van een hechte club inwoners, de bewonersvereniging Hoofdstraat-Noord, werd de klus van het inplanten van een groenstrook geklaard . In de huidige situatie is duidelijk te zien dat het aan de kant van het omliggende land nu een stuk groener is.

De spil van Gasselternijveen
Even verderop in Gasselternijveen kon de excursiegroep zich opwarmen in multifunctioneel centrum De Spil. Onder het genoeg van koffie, thee en een versnapering werd door Anda Vonk, beheerder van het pand, uit de doeken gedaan hoe het centrum zich heeft vernieuwd. Het centrum is al ver op weg naar energieneutraal, en heeft de ambities om dit te bereiken.

Energiezuinige wijk
Eenmaal opgewarmd waren we klaar voor de volgende sprekers; Jaap Boekholt, directeur van woningbouwcorporatie De Volmacht, en Dick Boersma, penningmeester van Energiecoöperatie Drentse Aa. Jaap Boekholt liet zien hoe wijkvernieuwing in een wijk in Gasselternijveen aan gepakt is, met als doel de woningen energiezuiniger te maken. Hierbij werd tevens duidelijk dat het sociale aspect net zo belangrijk is als het technische aspect; er moet goed geluisterd en samengewerkt worden met de bewoners van de wijk. De Volmacht bleek zich hier erg van bewust en heeft de plannen, waar mogelijk, aangepast aan de wensen van de bewoners van de wijk.

EC Drentse Aa
Dick Boersma van Energiecoöperatie Drentse AaWP_20151211_029 gaf aan wat een energiecoöperatie van onderop
kan bereiken en wat de ambities zijn voor de toekomst. Volgens hem is het van belang de ambities voor eigen energieopwekking te concretiseren. Zo is onlangs een buurtteam in de wijk de Fledders in Vries gestart. Dit naar aanleiding van de campagne ‘Drent zit er warmpjes bij’. In de Fledders is nu een groep van 38 mensen enthousiast aan de slag gegaan met energie besparen in de buurt.

Na het versmaden van een aantal ontzettend lekkere biologische hapjes, gingen we vol inspiratie weer terug naar Assen. Dat er in Drenthe al flink wordt gewerkt aan energieneutraal wonen en werken is duidelijk, laten we het vooral doorzetten!

Meer informatie: