Burgers willen duurzame energie in 17 gemeenten Gelderland leveren

1 februari 2017

Burgers willen duurzame energie in 17 gemeenten Gelderland leveren

Energiecoöperaties bundelen krachten

Op weg naar 100 procent duurzame energie slaan grote maatschappijen de maat.

foto John Voermans

Dat kan anders, vinden energiecoöperaties in de regio Arnhem-Nijmegen.  Wind- en zonneparken komen dicht bij burgers, met verlies van ruimte en welzijn. Dan behoren opbrengsten ook toe aan burgers en de lokale economie. Vanuit die gedachte gaan deze coöperaties meer samenwerken en hun positie versterken.

De samenwerking heeft direct een grote inzet: voor vijf jaar alle elektriciteit leveren aan zeventien lokale gemeenten. Dat is de kans die zich aandient met een grote energietender die deze gemeenten hebben uitgeschreven. Lukt het, dan brandt straks het lantaarnlicht in duizenden straten dankzij burgers.

Het initiatief om de coöperaties samen te brengen komt van Stichting Wiek-II, gespecialiseerd in duurzame energie en Huismerk Energie, een lokale energieleverancier. Pim de Ridder van stichting Wiek-II heeft vanmiddag voor het eerst de plannen ontvouwd. En wel aan Koningin Maxima. De koningin  bracht een bezoek aan het gloednieuwe Windpark Nijmegen-Betuwe, gerealiseerd door ruim duizend burgers.

Uitgelezen kans
Directe aanleiding voor de samenwerking van de coöperaties is de energietender. De betrokken gemeenten zoeken een partner die voor de komende vijf jaar alle elektriciteit wil leveren die de lokale overheid nodig heeft. De voorkeur is dat dit duurzaam en lokaal gebeurt. “Wij zijn ervan overtuigd dat dit mogelijk is, maar meer dan dat: ook door burgers zelf,  in eigen hand dus ”, stelt De Ridder. Besturen van een aantal lokale coöperaties, in eigendom van leden annex burgers, zien in de tender een mooie kans om zich beter te positioneren. Samen met Huismerk Energie en Stichting Wiek-II willen zij zich hiervoor inschrijven. De komende weken wordt dit aan de leden van de coöperaties voorgelegd.

Oproep aan burgerinitiatieven
Binnen de samenwerking van de coöperaties wordt in de toekomst kennis uitgewisseld en zullen gezamenlijk nieuwe duurzame projecten op poten worden gezet. Stichting Wiek-II roept andere burgerinitiatieven in de regio Arnhem-Nijmegen op zich aan te sluiten bij dit overleg en eventueel ook mee te doen aan de tender. Aanmelden voor het overleg kan via het nieuwe platform www.burgersgevenenergie.nl. Iedereen kan zich hier ook aanmelden om op de hoogte te blijven van duurzame initiatieven van burgers in deze regio.  Het platform wordt opengesteld voor al dit soort lokale initiatieven, of ze nu meedoen aan de samenwerking of niet.

Lees ook het persbericht ‘Koningin Máxima brengt werkbezoek aan Windpark Nijmegen-Betuwe‘ (pdf).