Broeden op duurzame akkerbouw

6 juni 2017

Broeden op duurzame akkerbouw

Locatiebezoek aan Veldleeuwerik Broedplaats in Odoorn

Op woensdagmiddag 31 mei werden we hartelijk ontvangen door Jan Reinier de Jong op zijn akkerbouwbedrijf. Wat gelijk opviel, waren de daken. Alles lag vol met zonnepanelen! Jan Reinier is Akkerbouwer en de eerste Broedplaats van Stichting de Veldleeuwerik. De Stichting Veldleeuwerik zet zich in voor verduurzaming van de akkerbouw. In Nederland hebben zich 400 agrariërs bij de stichting aangesloten, waarvan 60 in de provincie Drenthe onder wie Jan Reinier de Jong.

Jan Reinier teelt op zijn 100 hectare grond o.a. brouwgerst, suikerbieten en zetmeel/pootaardappelen. Ook doet De Jong aan agrarisch natuurbeheer. Het bedrijf is actief lid van Stichting Veldleeuwerik. Als ondernemer wou hij graag deelnemen aan Veldleeuwerik; vanuit duurzaamheid, maar ook om met andere akkerbouwers kennis te delen. Bovendien neemt hij graag een actieve en innovatieve houding aan als het gaat om zijn bedrijf. Als deelnemer maak je je eigen plannen om je bedrijf te verduurzamen. Dit wordt getoetst aan de hand van een tiental indicatoren: van de kwaliteit van de bodem tot de wijze waarop je duurzaam investeert in je personeel.

Brouwgerstketen
Eén van de leukste trajecten is het ketentraject met Heineken en Holland Malt: de brouwgerstketen. Zo leer je in het veld elkaar kennen en werk je toe naar een steeds duurzamer product. In dit filmpje krijg je een goed beeld van deze keten.

Jan Reinier lanceerde eerder ook 1.060 zonnepanelen in combinatie met een reusachtige lithium-ion accu voor opslag van energie. Drentse ondernemers, die willen verduurzamen, kunnen bij De Jong hun licht opsteken. Hij kijkt er ook naar uit om bijvoorbeeld kinderen van basisscholen rond te leiden. Provincie Drenthe steunt het project.

Meer informatie vind je in deze beknopte versie van zijn presentatie (pdf).

Of kijk op www.dejongodoorn.nl

Kom je volgende keer ook?
We hebben nog 2 locatiebezoeken op het menu staan: morgenmiddag 7 juni bij de Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen en volgende week woensdag 14 juni bij de Goede Vissers van ’t Ailand in Lauwersoog. Er is nog plek bij beide locaties: je bent van harte welkom. Aanmelden kan via: https://www.nmfdrenthe.nl/nieuws/opbezoekbij/.

Foto’s