De Bloemrijke Akkers

6 november 2014

De Bloemrijke Akkers

– ingezonden artikel van ANV Drenthe

“Geen akkerkruid roept zo veel nostalgische gevoelens op als de korenbloem. Geen bloem zo azuurblauw als deze koningin onder de wilde bloemen. De korenbloem en de klaproos, een ijzersterk duo dat vroeger domineerde in wuivende korenvelden. Bijna uit de graanvelden verdwenen, maar gelukkig nog niet helemaal. Ze zijn op de weg terug”.

Bloemrijke Akkers zijn nuttig en mooi. Drenthe heeft de laatste jaren meer dan 370 voetbalvelden hectare bloeiende akkers gekend. Het beeld wat daarmee is geschapen, is inmiddels niet meer weg te denken. Onze Agrarische Natuur Vereniging Drenthe speelt een belangrijke rol in deze verandering van het Drentse Landschap.

Met deze projecten wil ANV Drenthe de biodiversiteit verhogen, duurzame landbouw stimuleren en kennis verspreiden over het nut van bloei en natuurlijke plaagbestrijding. We willen de bijen, vlinders en andere insecten een nectar- en stuifmeelbron bieden op de momenten dat onze natuur dat minder doet, en het landschap verfraaien. Het bloemenmengsel levert in de maanden na juni, wanneer de natuur dit minder doet, een ruime hoeveelheid nectar en stuifmeel voor de bijen. Voor de inwoners en toeristen spelen de Bloemrijke Akkers ook een belangrijke rol en ook op educatief gebied leveren de akkers een belangrijke bijdrage.

ANV Drenthe wil dit succesvolle project verder uitbreiden. Door de goede samenwerking met de provincie en de gemeenten in Drenthe gaan we nu ook meer het bedrijfsleven erbij betrekken. Samen met deze partijen kunnen we het leefklimaat en de biodiversiteit naar een hoger peil brengen.

Bloemrijke Akkers werken mee aan een natuurlijke plaagbestrijding in de landbouw en daarmee is de afgelopen jaren aangetoond dat er minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Voor ANV Drenthe een extra reden om ons breed in te zetten voor Bloemrijke Akkers.

Samen met Heel Drenthe Zoemt
Geïnspireerd door het succes van de Bloemrijke Akkers, gaan ook andere organisaties activiteiten inzetten voor het verbeteren van de situatie voor bijen in Drenthe. Zo ontstaat er een gezamenlijk platform onder de naam “Heel Drenthe Zoemt”. Uiteraard zijn wij hier erg blij mee en zien we uit naar de verdere samenwerking.

Zaaigoed
Voor het seizoen 2015 hebben we minimaal vier verschillende zaaizaad mengsels beschikbaar. Alle details over de mengsels en het bestellen ervan vindt u vanaf ongeveer 1 december op  www.anvdrenthe.nl.

Contact
ANV Drenthe
0592-700230
info@anvdrenthe.nl

Bekijk foto’s van bloemrijke akkers