Beleef het verhaal achter het Drentse landschap

26 september 2011

Beleef het verhaal achter het Drentse landschap

De maand september staat in het teken van het beleven van het landschap. Gedeputeerde Rein Munniksma opende vrijdag 9 september drie landschapsverhalenroutes, die voor een geheel nieuwe belevenis van het landschap zorgen. Een voorproefje van de routes kreeg men tijdens de Drentse Landschapsproeverij. Bezoekers dompelden zich hier met al hun zintuigen onder in het Drentse landschap. De landschapsverhalen zijn een initiatief van de Natuur en Milieufederatie Drenthe en Het Drentse Landschap.

Landschapsverhalen
Op initiatief van de Natuur en Milieufederatie Drenthe en Het Drentse Landschap zijn in de omgeving van Ruinerwold, Gees-Meppen en Gasselternijveen drie landschapsverhalenroutes uitgezet. Gedeputeerde Rein Munniksma verrichte 9 september de opening door een deel van de Ruinerwoldse route te wandelen. De routes vertellen het verhaal van het landschap en zijn samen met bewoners bedacht en uitgezet.

Munniksma zei heel blij te zijn met het initiatief voor de landschapsroutes, omdat hiermee op een nieuwe en toegankelijke manier veel interessante kennis en verhalen over het landschap beschikbaar zijn gemaakt.

De landschapsverhalenroutes zijn mede mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe en de gemeente Aa en Hunze.

Landschapsproeverij
Tijdens de Drentse Landschapsproeverij kregen de bezoekers een voorproefje van de landschapsroutes via een korte animatiefilm. Ruim 300 mensen deden mee aan diverse activiteiten die op verschillende manieren het landschap openbaren. Met onder andere een kookworkshop, landschapsmuziekvoorstelling en fotografiewandeling werden alle zintuigen ingezet om het landschap optimaal te beleven.

Beleef zelf het landschap
De drie landschapsverhalenroutes zijn voor iedereen gratis beschikbaar. U kunt deze downloaden via onze website (zie onder ‘meer informatie’). Via video’s, foto’s, geluidsfragmenten en teksten wordt u meegenomen in de ontstaansgeschiedenis, ontwikkelingen en veranderingen in het landschap. Vanaf het voorjaar van 2012 kunt u de routes ook wandelen of fietsen met een smartphone. Via een speciale app van het Drents Archief worden ze dan beschikbaar gesteld.

Meer informatie

Bekijk de trailer van de landschapsverhalen.