Beleef de duisternis tijdens de Nacht van de Nacht

17 oktober 2013

Beleef de duisternis tijdens de Nacht van de Nacht

Stilte en duisternis beleven in de boomtoppen, een avondwandeling met verhalen- en gedichtenvertellers bij het Planetron Cinedome of dineren bij kaarslicht in Hooghalen. Tijdens de Nacht van de Nacht op 26 oktober kunt u op meer dan twintig plaatsen genieten van een donkere nacht in Drenthe. Ook doven enkele gemeenten en bedrijven onnodige verlichting en laten bekende landmarks de lampen uit.

Waar is het nog donker?
Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld en wordt elk jaar drie tot zes procent lichter. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een prachtige sterrenhemel steeds zeldzamer en raakt het ritme van mensen en (nacht-)dieren verstoord. Met de Nacht van de Nacht vragen de Natuur en Milieufederaties aandacht voor de gevolgen van lichtvervuiling en het belang van een donkere nacht.

Meer dan 300 duistere activiteiten in Nederland
Tijdens de Nacht van de Nacht worden door het hele land activiteiten georganiseerd waarbij u de duisternis kunt ervaren. Een overzicht van alle duistere activiteiten vindt u op de website www.nachtvandenacht.nl.

Hieronder hebben wij enkele activiteiten in Drenthe voor u uitgelicht

Stilte en duisternis in de boomtoppen van het Boomkroonpad
Doof het licht, open al uw zintuigen en laat duizenden sterren aan de hemel uw gids zijn tijdens de Nacht van de Nacht op de Hondsrug. Staatsbosbeheer neemt u mee op pad door de in duister gehulde bossen en als hoogtepunt beklimt u het Boomkroonpad en beleeft u de stilte en echte duisternis boven in de boomtoppen.

Avondwandeling met verhalen- en gedichtenvertellers bij het Planetron
Vanuit het Planetron Cinedome wordt u begeleid op uw pad door de bossen van het Dwingelderveld. Op verschillende plaatsen wordt gepauzeerd om naar een verhaal of gedicht te luisteren. Terug in het Planetron wacht een kop erwtensoep en luistert u naar Drentstalige liedjes. Bij een heldere hemel mag u door de grootste sterrenkijker van Nederland het heelal van dichtbij bekijken.

Dineren met al uw zintuigen in Gasselte
Is het kip? Of toch vis? In Gasselte kunt u ervaren hoe eten smaakt als het zicht wordt ontnomen en ander zintuigen het overnemen. Volg de kaarsen en laat u verrassen door een drie gangen diner bij camping de Lente van Drenthe. Een bijzondere culinaire ervaring!