Bedrijven doen lichten uit langs de A28

16 april 2014

Bedrijven doen lichten uit langs de A28

Met de start van de zomertijd vroeg de Natuur en Milieufederatie Drenthe aandacht voor de schoonheid van de nacht. Wij hebben bedrijven opgeroepen slimmer en zuiniger om te gaan met de verlichting langs de A28 en mee te werken aan de 10e Nacht van Nacht op zaterdag 25 oktober. De eerste bedrijven hebben zich al gemeld: De Jong Disposables en Green Planet.

De Natuur en Milieufederatie Drenthe signaleert een toename van storende en overbodige verlichting langs de snelweg. Het gaat om van verlichting van gebouwen, felle gevelreclames en grote reclamemasten. De A28 verandert sluipenderwijs in een lichtstraat die tot op verre afstanden zijn sporen nalaat. Drenthe staat bekend als provincie waar je nog echt van sterren kunt genieten. We roepen bedrijven en gemeenten op ook langs de snelweg deze waarde te koesteren.

Begin dit jaar hebben we een verzameling nachtfoto’s gemaakt van opvallende verlichte gebouwen en reclamemasten aan de A28. Deze zijn verwerkt op een grote ‘aanzichtkaart’. De kaart geeft suggesties om slimmer met verlichting om te gaan en bij te dragen aan de pracht van een donkere nacht.

We hopen snel een einde te kunnen maken aan de meest storende lichtvervuilers en gaat dit de komende tijd ook bijhouden. Bedrijven die hier werk van maken, zullen we in het zonnetje zetten. Dit doen we op 25 oktober, als de wintertijd weer ingaat. De Natuur en Milieufederatie Drenthe viert dan de tiende Nacht van de Nacht.

Slimmere verlichting spaart energie en geld
Met onnodige verlichting, onder andere langs de A28, verspillen we jaarlijks duizenden euro’s. Bovendien valt veel licht niet op wegen of gebouwen, maar straalt het zinloos omhoog de donkere hemel in. Met slimmer verlichten kan veel energie en geld worden bespaard. Besparing is bovendien gemakkelijk, duurzaam en goedkoop. Want wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken of te betalen.

Klantgerichte verlichting
Reclamezuilen en felle gevelverlichting langs wegen verstoren de prachtige nacht. De Natuur en Milieufederatie Drenthe heeft een eenvoudige tip. Schakel deze verlichting s’ nachts uit op momenten dat bijna niemand ze ziet. Drentse nachten worden weer mooi donker, mens en dier profiteren daarvan.

Meer informatie
Lees hier de brieven die naar bedrijven en gemeenten  zijn verzonden (pdf).

Voor meer informatie over het voorkomen van lichthinder kijk op www.nachtvandenacht.nl. 

 

Bekijk de foto’s die we gemaakt hebben langs de A28