Al meer dan 50 meldingen over lichthinder in Drenthe

4 oktober 2011

Al meer dan 50 meldingen over lichthinder in Drenthe

De Natuur en Milieufederatie Drenthe is gestart met een inventarisatie van lichthinder in de provincie. Nog voor de officiële start, op 3 oktober, zijn van inwoners van Drenthe al meer dan 50 meldingen binnengekomen. De meldingen zijn online zichtbaar op www.nachtvandenacht.nl.
De inventarisatie van lichthinder vindt ook in de andere provincies plaats. Deze inventarisatie vormt de aanloop naar de landelijke Nacht van de Nacht, die plaatsvindt op zaterdag 29 oktober. Dan worden er honderden publieksactiviteiten georganiseerd om te genieten van de schoonheid van de donkere nacht.
Tot en met zondag 23 oktober kan iedereen hinderlijke lichtbronnen op de kaart zetten, via de website van de Nacht van de Nacht. De eerste meldingen in Drenthe hebben vooral betrekking op reclameverlichting en openbare straatverlichting. Ook worden diverse sportvelden genoemd. Enkele citaten:

  • “De bedrijfsverlichting is ’s nachts onnodig aan op industrieterrein Vriezerbrug.”
  • “De lantaarnpaal voor ons huis verlicht de wal naast ons huis waar egels wonen. Dat lijkt ons niet goed voor deze dieren. Ook verlicht hij onze slaapkamer, niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.”
  • “Iedereen mag sporten, maar de verlichting kan meer naar beneden gericht worden. De huidige lichtmasten schijnen hinderlijk in het rond.”

Na de Nacht van de Nacht analyseert de Natuur en Milieufederatie de meldingen maken we bekend wat de meest hinderlijke categorieën in Drenthe zijn. Ook wordt gezocht naar oplossingen voor de meest hinderlijke lichtbronnen, met als doel straks nog meer te kunnen genieten van de donkere nacht.
Voor de komende Nacht van de Nacht zijn in Drenthe meer dan tien activiteiten in voorbereiding, ondermeer een wandeling bij het Boomkroonpad, een bostocht langs dichters en kunstwerken van Natuurkunst Drenthe bij het Openluchtmuseum Ellert en Brammert, een verrassingstocht in Zuidwolde en door telescopen naar de sterren kijken nabij Gasteren. Alle informatie is binnenkort te vinden op www.nachtvandenacht.nl.