30.000 bezoekers op achtste Nacht van de Nacht

29 oktober 2012

30.000 bezoekers op achtste Nacht van de Nacht

Afgelopen Nacht hebben ruim 30.000 mensen genoten van de achtste Nacht van de Nacht, georganiseerd door Natuur & Milieu en De Natuur en Milieufederaties. Met een recordaantal bezoekers én recordaantal activiteiten heeft jong en oud het donker op een spannende, indrukwekkende of mooie manier kunnen beleven. In Drenthe namen ruim 1200 mensen deel aan de 23 activiteiten.

Uitschieters in Drenthe waren het bezoek aan de Havixhorst (beeldentuin en nachtwandeling) met 250 bezoekers en de natuurbelevingstocht rondom het Boomkroonpad (200 bezoekers). Hoewel het een koude nacht was, genoten mensen van wandeltochten door donkere natuurgebieden, sprookjesverhalen of varen. Het maanlicht en de sterren droegen op deze heldere nacht bij aan de nachtbeleving, op sommige plaatsen in Drenthe afgewisseld met een hagelbuitje.Voor een verslag van een 13-tal Drentse activiteiten zie hieronder.

Landelijke topper was Almere waar meer dan 4200 mensen op de been waren. De foto-expositie van André Kuipers  in de Sterrenwacht van Utrecht gaf een indrukwekkend, verlicht beeld hoe de sterren ons zien als het nacht is. De Nacht van de Nacht wordt georganiseerd door Natuur & Milieu en De  Natuur en Milieufederaties, in samenwerking met tal van (lokale) organisaties.

Gebouwen waar dit jaar de verlichting was gedoofd, waren onder andere de Dom in Utrecht, de Euromast in Rotterdam, de Grote Kerk van Dordrecht en Den Haag, en de St. Jan in Middelburg. Ook honderden andere kerken, kantoren, bruggen, torens en monumenten waren in een indrukwekkende duisternis gehuld.
Ook is er groeiende belangstelling en bewustwording van het belang van het donker vanuit het bedrijfsleven. Zo was in IJmuiden de hoogoven uitgeschakeld en hebben vele medewerkers van Tata Steel medewerking verleend om gebouwen en straten te verduisteren. Veel Drentse gemeenten hebben ook aanstralingsverlichting gedoofd.  In de gemeente Westerveld werd ook de openbare verlichting gedoofd  in de kom van Dwingeloo en in het gebied Havelte – Darp – Havelterberg – Wapserveen – Uffelte.

De Natuur- en Milieufederaties bieden de gelegenheid lichthinder te melden en zetten zich in de meldingen op te lossen, samen met de veroorzaker. Ook worden gemeenten en provincies aangesproken op hun duisternisbeleid. De lichthinderkaart kunt u bereiken via ‘in mijn buurt’ www.nachtvandenacht.nl.

Belang van donkere nachten
Met de Nacht van de Nacht vragen De Natuur- en Milieufederaties en Natuur & Milieu aandacht voor de schoonheid en het belang van donkere nachten. En het blijft niet bij één nacht. Steeds meer bedrijven en gemeenten nemen structurele maatregelen om onnodige en hinderlijke verlichting tegen te gaan.