22 april Zon zoekt Drent in Gieten

18 april 2014

22 april Zon zoekt Drent in Gieten

Wilt u ook zelf zonne-energie opwekken?

Kom dan 22 april naar de Zon zoekt Drent-informatieavond in het gemeentehuis in Gieten.

Op dinsdag 22 april vindt de vervolgbijeenkomst plaats van de campagne ‘Zon zoekt Drent’ in het gemeentehuis in Gieten om 19.30 uur. De gemeente Aa en Hunze, provincie Drenthe en de Natuur en Milieufederatie Drenthe willen met deze campagne samen zorgen voor meer megawatt zonne-energieopwekking in Drenthe. Tijdens de avond is er aandacht voor de zonnekaart van de gemeente en de zonnelening, een nieuwe lening van de provincie voor zonne-energie. Daarnaast kunnen geïnteresseerden rechtstreeks vragen voorleggen aan ervaringsdeskundigen, zonnecoaches en leveranciers.

Er zijn veel mensen met interesse in zonnepanelen. Ook zijn er middelen, regelingen en mogelijkheden om de aanschaf van zonnepanelen te vergemakkelijken. De stap om daadwerkelijk tot aanschaf van panelen over te gaan, geeft echter vaak veel vragen en dillema’s. Daarom is de Natuur en Milieufederatie Drenthe samen met de provincie en Drentse gemeenten gestart met de campagne  ‘Zon zoekt Drent’. Onderdelen van de campagne zijn diverse bijeenkomsten waar de zonnekaart en de zonnelening worden toegelicht. Tijdens deze bijeenkomsten zijn ook ervaringsdeskundigen en zonnecoaches aanwezig om vragen te beantwoorden en mensen verder op weg te helpen.

Daarnaast is er een online forum op www.zonzoektdrent.nl en heeft elk (gemeentelijk) loket voorlichtingsmateriaal beschikbaar om inwoners te helpen.

De zonnelening
Drenthe wil voorop lopen in de overgang naar een duurzame energiehuishouding. Daarom heeft de provincie Drenthe een bedrag van 1,2 miljoen euro beschikbaar gesteld om het opwekken van zonne-energie te stimuleren. Dankzij de zonnelening kunnen particuliere woningbezitters tegen een zeer lage rente een lening afsluiten voor de aanschaf of installatie van zonnepanelen, zonneboilers of andere duurzame technieken die gericht zijn op het opwekken van zonne-energie. Deze regeling en de bijbehorende voorwaarden worden op 22 april toegelicht.

De zonnekaart
Met de zonnekaart is binnen een paar muisklikken te zien of een dak geschikt is voor zonnepanelen. De kaart geeft ook gelijk aan wat een dak aan energie kan opleveren en hoeveel geld het uiteindelijk opbrengt. De kaart is te vinden op www.aaenhunze.zonnekaart.nl. Tijdens de bijeenkomst zal MapGear een uitgebreide demonstratie geven van de zonnekaart.

Meer informatie
Iedereen is welkom op deze bijeenkomst op 22 april in het gemeentehuis van Aa en Hunze, Spiekersteeg 1 te Gieten. Entree is gratis. Meld u voor deze bijeenkomst aan door een e-mail met uw naam en het aantal personen te sturen naar: psloot@aaenhunze.nl. Meer informatie vindt u op www.zonzoektdrent.nl.