Maart 2022: Plantactie 50 bomen

Plantactie 50 bomen

Jubileumactiviteit maart 2022

Begin 2022 maakten bewonersinitiatieven kans op maar liefst 50 bomen. De winnaars van de actie zijn in maart bekend gemaakt en de bomen zijn inmiddels geplant! Hierbij waren we als Natuur en Milieufederatie Drenthe natuurlijk aanwezig. 

Een winnaar kiezen uit alle aanmeldingen en mooie plannen was lastig. Toch onderscheidden twee initiatieven zich door het grote sociale aspect.

Van oud sportveld naar ontmoetingsplek

Het sportveld in Langelo werd al lange tijd niet meer gebruikt. Daarom is er in het dorp besloten om een herinrichtingsplan te maken. Met het planten van de boomgaard is de kop er af. Binnenkort vind je hier speelgelegenheden voor kinderen, een pluktuin, een jeu de boulesbaan en een klein sportveldje. In totaal staan er straks veertig fruitbomen, die door de bewoners geoogst gaan worden.

Onbespoten fruit en noten voor de voedselbank Emmen

De voedseltuin in Emmen, gerund door vrijwilligers, leverde al langere tijd lokaal geteelde groente aan de voedselbank in Emmen. Helaas moesten ze verplaatsen naar een nieuwe locatie, waar ze nu druk bezig zijn de moestuin weer op te zetten. Dit keer wordt er echter ook een voedselbos en boomgaard gerealiseerd. Zo kunnen straks meer mensen genieten van onbespoten fruit. Ook wordt er een tuinhuis gebouwd waar de groep vrijwilligers binnenkort workshops zal organiseren.

1 à 2 bomen per inwoner van Drenthe

Plan Boom is een project van de Natuur en Milieufederatie Drenthe samen met Landschapsbeheer Drenthe en het Drentse Landschap. De komende jaren wil Plan Boom één à twee bomen per Drentse inwoner planten in Drenthe, om de CO2-uitstoot te verkleinen en de leefomgeving groener en gezonder te maken.

De bomen die beschikbaar worden gesteld zijn bedoeld om te worden geplant in de openbare ruimte of op schoolpleinen, zodat iedereen ervan kan genieten. Daarnaast is het de bedoeling dat bewoners de aanplant als groep, school of bedrijf vooral zelf gaan doen.

Bomenteller

Particulieren kunnen helaas geen bomen aanvragen om in hun eigen tuin te planten, maar elke boom die je in Drenthe in de grond zet kun je wél aanmelden via de bomenteller. Zo reken je hem mee en halen we samen de ambitie om 1 à 2 bomen per Drent te planten! Ga naar www.planboomdrenthe.nl om te zien wat jij kunt doen.

Plan Boom
Onze jubileumactie is onderdeel van het project Plan Boom, dat we samen met Landschapsbeheer Drenthe en Het Drentse Landschap uitvoeren. Doel is om samen met inwoners minimaal 500.000 bomen te planten in vier jaar. Op die manier dragen we met z’n allen bij aan een gezond klimaat, biodiversiteit, landschapskwaliteit en leefbaarheid In Drenthe. Meer informatie over Plan Boom is te vinden op www.planboomdrenthe.nl.

Jubileumprogramma
Benieuwd naar de rest van de aangekondigde evenementen? Bekijk ons gehele jubileumprogramma hier.

Wil je per mail op de hoogte blijven van ons actuele jubileumprogramma? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief ‘Ziezo!’.